Opening Rozenseizoen op 22 juni 2019 met publiekskeuring rozen

Om 15:00 uur werd de winnaar van de publiekskeuring rozen bekend gemaakt: Rosa ‘Rhapsody in Blue’ werd als mooiste roos en best geurende roos gekozen.

Rosa ‘Rhapsody in Blue’ krijgt de 1e prijs én de Geurprijs van het publiek
Blauwviolet met geel hart deze Rosa ‘Rhapsody in Blue’
De publieksprijs Roos van het Vondelpark, Rosa ‘Rhapsody in Blue’

Beleef het Vondelpark

De zomer is nu echt begonnen in het prachtige Vondelpark. Een genot om doorheen te fietsen, in te wandelen of te rusten. Altijd weer verrassingen in dit landschappelijke park met haar krachtige natuur. Luister naar de vogels en bewonder de vlinders en andere insecten. Heeft u ook naar de Canadese populieren gekeken die soms meer dan 60 jaar het park mede ‘gemaakt’ hebben en nu worden weggezaagd? Jammer maar echt noodzakelijk om het park veilig te houden. Kansen voor jonge bomen, goed voor de verjonging en de toekomst van het park. Let eens op de bloeiende bomen in juni-juli-augustus, dat zijn o.a. de tulpenbomen, hemelbomen, trompetbomen en de lindes. Gelijktijdig van andere bomen de (eetbare) vruchten zoals die van de zwarte moerbei of de vele hazelaars.

Op de Schapenweide wordt een bijenkorf gebouwd, een nieuw onderkomen voor bijen in een rustige omgeving. Puur ‘woning’ en ‘winkelen’ voor de bijen zelf. Het is even wennen, maar de geproduceerde honing blijft nu voedsel voor de bijen.

Voor de culturele beleving kunt u terecht in VondelCS, de Vondelkerk, Openluchttheater en de Roos. Voor een drankje en voor de inwendige mens bij Vondelpark/3 (VondelCS), het Groot Melkhuis met grote speeltuin, de Vondeltuin met speeltuin, het Kinderkookkafé met speeltuin, het Tennispark Kattenlaan en het vernieuwde net geopende Blauwe Theehuis. Bij de ingang Amstelveenseweg natuurlijk KingKoffie.
Informatie over het park vindt u in de kiosk Vondelpark Informatie Punt. Zoals naar de parel van het Vondelpark. Jawel, de koningin der bloemen is hier rijk vertegenwoordigd.

Opening Rozenseizoen 2019

Op vrijdag 21 juni vóór de ‘Opening Rozenseizoen’ was het prachtig weer. De rozentuin zag er opvallend mooi uit. Met de laatse klussen in de rozenperken bezig geweest met een groep vrijwilligers voor de presentatie morgen. Parkbeheer was ook ijverig bezig geweest om de heggetjes en de klinkerpaden netjes te maken terwijl de vrijwilligers het werk binnen de perken hebben gedaan. Realisatie en coördinatie van het vrijwilligerswerk in de rozentuin door Hans de Bruin (bestuurslid), Gon en ondergetekende.

Na deze zonnige ochtend een uitzicht over een strak, net en bloemrijke rozentuin met veel kleur en geur. Ruim 3 maanden intensief en ontspannen bezig geweest met vele vrijwilligers om dit te bereiken. Veel complimenten gekregen de afgelopen tijd van bezoekers en het is goed om dat te horen.
Er wordt weer genoten van deze prachttuin van het Vondelpark, nu de grootste rozentuin van Amsterdam en omstreken.

Bij de Opening Rozenseizoen zat alles mee. Prachtig en zonnig weer met een lekker briesje. Rond 12 uur werd het nieuwe informatiebord onthuld door Frans Neuman van Belle Epoque Rozenkwekerij, die ons nu vele jaren heeft ondersteund in raad en daad. Na circa 5 jaar leren en ervaring opdoen hebben we het idee, dat we de rozen begrijpen en dat we ze een goede verzorging kunnen geven. 

De poster Rosarium Vondelpark 2019 als pdf

Bezoekers kunnen nu lezen wanneer het Rosarium in het Vondelpark is gekomen. Over deze prachtige rozentuin die hier in 1936 werd aangelegd met 7.000 rozen en in 1958 werd gewijzigd in deze huidige vorm met 9.500 rozen. Met uitleg over de Oprichtersbank (met de namen van de oprichters van het Vondelpark erin, zie ook www.inhetvondelpark.nl) en het beeld Teun de Jager.
Vorig jaar vierden we het 60-jarig jubileum van dit gemeentelijk ontwerp.

Veel perken staan nu uitbundig in bloei, anderen volop in knop. Op 22 juni was het een mooi moment om de start van de bloei te tonen met een klein evenement. Hierna kunnen we nog t/m november genieten van de rozenbloei en het werk om de rozen te verzorgen.

De kardinaalrode bloemen van Rosa ‘Cera’ met Rosalinda in de rozentuin!
Rosalinde in de rozentuin met de rozen ‘Cera’, ‘Innocencia’ en ‘Eliza’ rechts. Dank!

Voor het eerst organiseerden we een rozenkeuring voor het publiek.
Dat was even wennen, maar het was leuk om te doen. Best een klus zo’n keuring uitvoeren langs 63 perken. Vandaag werden ook Vondelparkrozen aangeboden, die krijgen een nieuwe plek ergens in Amsterdam of elders.

Om 15:00 uur werd de uitslag tijdens de borrel bekend gemaakt, de Rosa ‘Rhapsody in Blue’ had de algemene prijs én de geurprijs gewonnen! In dit perk werden 2 bordjes geplaatst: de 1e prijs voor de mooiste- én de geurprijs. Ook de Amsterdamse vlag wapperde bij het perk.

Perk 39 met Rosa ‘Gräfin Diana’

Veel rozen stonden goed in bloei en dat waren: Acapella, Gräfin Diana, Cera, So Pretty, Sterntaler, Sophia Renaissance, Baseball, Marathon, Alexander, Tapis Volant, Arthur Bell, Marathon, Innocencia, Janny Vlietstra en eigenlijk te veel om op te sommen. Komende weken volgen nog perken die momenteel vol in knop staan zoals de Hansestadt Rostock, Orangerie, The Fairy en de Amstelveen bij de Oprichtersbank. Kom zelf kijken!

Rosa ‘Heilige Elisabeth’ in het Rosarium Vondelpark

Ten slotte kregen we nog een heel bijzondere roos aangeboden. De Rosa ‘Heilige Elisabeth’, in de vorige eeuw gekweekt (1988) door de Hongaarse kweker Gergely Márk. In 1995 deed deze bijzondere roos officieel zijn intrede. Deze roze roos bloeit nu al op vele plaatsen in Europa en sinds 22 juni 2019 ook in het Rosarium Vondelpark met dank aan Ria Rose en Huub Vanderheijde. Huub is een rozenkweker op basis van natuurlijke- of biologische werkwijze in Limburg en de 2 rozen zijn geschonken vanuit de Stichting Flora St. John aan het Rosarium Vondelpark.  Hartelijk Dank!

Achtergrond van de naam Elisabeth van Thüringen (Wikipedia).

Rosa Heilige Elisabeth op 22 juni 2019 geplant in het Rosarium Vondelpark
Rosa ‘Heilige Elisabeth’ op 22 juni 2019 geplant nabij perkzijde 45b. Kweker: Gergely Márk

Meewerken in de rozentuin?

Wanneer je als vrijwilliger wilt meewerken in de rozentuin ben je van harte welkom. Neem contact op met Gon of Hans Homburg via de email hartvoorhetvondelpark@gmail.com of kom naar de rozentuin in de ochtend wanneer we er werken (bijna dagelijks).

Meer informatie over ons werk vindt u op de pagina Vrijwilligers

Verslag Hans Homburg

Het schrijven van nieuwsberichten, nieuwsbrieven, twitter en Instagram is overgedragen aan het bestuur van de stichting vanwege andere werkzaamheden en studie.

Over het Vondelpark en rozen vindt u informatie op de sites www.inhetvondelpark.nl en www.rozenvereniging.nl