Rozensnoeidag Rosarium op 9 maart 2019

Vanaf woensdag 6 maart waren we al rustig begonnen met zelfs 12 vrijwilligers in de rozentuin, rustig schoffelen, ook op 8 maart. Zaterdag 9 maart stond de rozensnoeidag met instructie op het programma vanaf 10:30 tot 15:00 uur, gegeven door Hans de Bruin, Gon en Hans Homburg.

Na uitleg waarom we rozen snoeien en hoe, en welke typen rozen hier voornamelijk groeien (grootbloemige roos of Theehybride, trosroos of Floribunda, kleine Floribunda’s de Polyantha’s en de heesterroos), volgde een korte demonstratie met de snoeischaar ‘door’ een ‘roos in pot’ en dat we de rozen daarna wat voeding horen te geven. Een korte uitleg hoe een goede snoeischaar werk, wij gebruiken een Felco 2. Ook hoe snoei je een tak; schuin of recht, kwam aan de orde en het antwoord is recht (haaks op de tak) om de ‘wond’ zo klein mogelijk te maken. Water loopt er altijd af; een tak die exact verticaal staat ben ik nog niet tegen gekomen. Even later werd voorgedaan in enkele perken, waar de grootbloemige rozen groeien en andere types, hoe je dat aanpakt. In de praktijk snoei je ook wel schuin als het niet anders kan. Als je het in een boek zou lezen hoe je snoeit, dan geloof je het niet altijd; hier is het vertrouwen gegeven hoe en wat je kan doen om een gezonde roos op te bouwen (elk jaar) die van onderaf mooi blad geeft en prachtige bloei.

Er werden 3 à 5 groepjes geformeerd en met een aantal mensen per perk gingen we aan de slag en werden vragen beantwoord en aanwijzingen gegeven.
Heel jammer nu dat we de net gevormde frisse blaadjes ook met de lange takken wegknippen, maar over 4 weken zien we waarom, en kunnen we genieten van een goed vormgegeven en ontwikkelde plant, een herboren gracieuze ‘koningin der bloemen’.

Met 29 deelnemers hebben we naar onze smaak een plezierig en leerzaam dagje gehad. Ook ons nieuwe bestuurslid van Stichting Hart voor het Vondelpark, Sarah Berckenkamp (zie foto) snoeide voor het eerst en deskundig mee in 2 perken; mooi om deze perken in de gaten te houden: Rosa ‘Sally Holmes’ en ‘Diamond Border’, beide in juni met witte bloemen. Het was overwegend bewolkt, een beetje zon voor de aanmoediging, wind en later in de voormiddag erg harde wind. Daardoor hebben we in de middag tot circa 13:30 uur ingekort, want de wind waaide door ons heen en koelde ons af.

De tent hadden we met extra scheerlijnen en houten haringen en stalen pennen strak in de grond gezet en hij heeft het ook goed doorstaan tot het moment dat we gingen inpakken. Enkele hulpscheerlijnen werden losgemaakt en de tent stortte in één klap ineen, gegrepen door de forse wind met wat regen. Buizen braken en het zeildoek had er geen zin meer in. Ineens een spichtige chaos en we hebben de tent helaas alternatief moeten opvouwen met buizen erbij, het werd een Chinese puzzel, maar deze echt onoplosbaar.

Naast het oefenen op levende materiaal in de rozenperken doe je lekker ervaring op. Kruisende en dunne takken wegknippen, dode takjes wegknippen en even naar het eindresultaat kijken tot je tevreden bent. Mooi dat er zovele doorzetters waren en als we goed geteld hebben dan zijn er zeker 10 perken netjes gesnoeid, 1.500 struiken. Gewoon de juiste hoogte-maat aanhouden of door echt goed naar de ‘ogen’ op de takken te kijken en tellen waar je moet knippen. Super wanneer je de theorie ook echt in werkelijkheid toepast.

Na afloop kregen de deelnemers een mooie tas mee met informatie over tuinen, rozenonderhoud en meststoffen van DCM plus een ‘roos in pot’. Een echte ‘Vondelparkroos’ of een andere kwaliteitsroos, aangeboden door Belle Epoque Rozenkwekerij uit Aalsmeer.
Helaas kon Frans Neuman van deze rozenkwekerij er niet bij zijn, maar zonder de jarenlange ondersteuning met kennis en ervaring vanuit deze rozenkwekerij, hadden we dit niveau gewoon niet bereikt, een bloeiend Rosarium Vondelpark in Amsterdam waar we 7 maanden per jaar van bloei kunnen genieten, en de overige maanden is het ook mooi.
En op deze grijze winderige snoeidag, met inzet van velen, bouwden we de rozentuin weer op, en in mei-juni kunnen we trots de eerste bloei aanschouwen in deze Amsterdamse rozentuin.

Ook passerende bezoekers hebben we geïnformeerd over het onderhoud van rozen en we verkochten zelfs aan hen ‘Vondelparkrozen’. We hebben nog een mooie voorraad staan, dus als u belangstelling heeft, plant zo’n Vondelparkroos in uw tuin, op het balkon of uw dakterras en fleur uw omgeving op met rozen.
Neem contact op met Gon hartvoorhetvondelpark@gmail.com

Hoe verder in de rozentuin?

De komende weken gaan we verder met snoeien en de verwachting is dat we eind maart gereed zijn en dan volgt de toevoeging van rozenvoeding, korrels organische meststoffen van DMC, het grotendeels kruiden-vrij houden van de perken en het cultiveren van de grond.
Of u komt gewoon kijken wat we doen in de rozentuin en genieten van de tientallen verschillende bomen en heesters in deze omgeving, bijvoorbeeld de bloeiende kerspruimen, gele kornoelje, bloeiende kamperfoelie en de verschillende magnolia’s die nu gaan bloeien of luisteren naar de klepperende ooievaars of de zang van merels of winterkoninkjes.

Wilt u meehelpen in de rozentuin?

Meldt u aan op de pagina Vrijwilliger. Vul het formulier in of kom gewoon eens naar het Rosarium in de ochtend, wij werken daar bijna elke dag.

Tot ziens, het rozensnoeiteam,
Hans de Bruin, Gon en Hans Homburg

Vondelpark Informatie Punt

Als je het leuk vind om in ‘onze’ kiosk mee te werken aan het geven van informatie aan bezoekers en toeristen, dan kunt u zich aanmelden bij Helena van Dun via het e-mailadres secretariaat@vondelpark.com
De kiosk gaat begin april open voor publiek en nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom.

Verslag Hans Homburg

6217-Rozensnoeidag-20190309-2