Dank aan alle vrijwilligers en donateurs

Na de goed bezochte vrijwilligersborrel op zaterdagmiddag 17 november in het Groot Melkhuis om alle vrijwilligers te bedanken voor hun inzet dit jaar, nog een laatste werkochtend voor enkele vrijwilligers van het Rosarium op 24 november. We kunnen terugkijken op een mooi seizoen 2018. Heel veel bezoekers en toeristen kregen informatie vanuit de kiosk Vondelpark Informatie Punt en het 60-jarig Rosarium was echt een kleurenpracht. Ook in het Rosarium hebben we vele binnenlandse- en buitenlandse bezoekers te woord gestaan.

Sponsoring

Zes rozenperken zijn dit jaar gesponsord bij vernieuwing of verlenging en deze dragen de namen: Just Joey, Sterntaler, Pomponella, Summer Memories, Solero en Rosenfee. We zijn daar erg blij mee en hopen dit aantal in 2019 te evenaren. Dat zal niet liggen aan de prachtige rozen die we dit jaar geplant hebben zoals de laatst geplante rozenstruiken met de namen: Orangerie, Gräfin Diana (kale struiken op de foto), Hansestadt Rostock en wederom de Rosenfee. Heeft u belangstelling om een rozenperk te sponsoren, lees hoe dit kan op de pagina Doneren.

Personeel Parkbeheer uitgebreid

Dit najaar heeft een nieuwe ploeg tuinlieden gewerkt om de verwilderde randen van de rozentuin op te knappen en dat mag gezien worden. De rozentuin is weer vanaf de paden zichtbaar geworden en de wilde rozen in de noordrand gaan daar komend jaar van profiteren. Er groeit echt een mooie collectie wilde rozen die als eerste veelal eenmalig in het voorjaar gaan bloeien en geuren. 

Bloeiende en geurende rozen

In de rozentuin staan klassieke en moderne rozen, gecultiveerde rozen zoals dat heet en die hebben de eigenschap om het bloeiseizoen van mei-november voortdurend nieuwe bloemen te ontwikkelen, zelfs tot november-december is er nog bloei waar te nemen, ga zelf maar kijken. Dat is anders met de meeste wilde rozen, die bloeien alleen vanaf april-mei tot juni. Daarna wel mooie rozenbottels, prima voedsel voor de vogels. 

Een doorbloeiende toproos wil ik nog vermelden die als geheel perk wel 3x uitbundug gebloeid heeft. En nog steeds in bloei. Met jonge bottels die beschermd worden door de kelkbladeren in het begin, de Rosa ‘Marie Pavié’ uit 1888. Opgenomen in de fotogallerij.

Op 24 november stond er in de rand van de rozentuin nog één soort in bloei, een gecultiveerde duinroos de hybride Rosa spinosissima ‘Stanwell Perputual’, ooit als zaailing ontstaan bij de Nederlandse kweker Cornelis Stegerhoek, die deze plant exporteerde naar Engeland en daar op een Engelse kwekerij verder opgegroeide, en hoogstwaarschijnlijk geïntroduceerd in 1838. Een bijna unieke roos die als bijzonderheid uit zichzelf het hele jaar doorbloeit en geurt zoals je dat verwacht van een exclusieve parfum. Gewoon in het Vondelpark en in de fotogallerij.

Vondelparkrozen

In het vorige nieuwsbericht is het al vermeld, we hebben weer een prachtige collectie rozen te koop die stilletjes de winter in gaat en de komende maanden gekocht kunnen worden. Deze Vondelparkrozen kunt u enkele maanden in pot laten staan of planten in uw geveltuin, tuin of  op het dakterras en bij aankoop ondersteunt u het onderhoudswerk in het Rosarium. Een mooie herinnering aan dit 60-jarig rosarium in uw tuin voor slechts € 5 per stuk. De soorten staan vermeld in het vorige verslag, zie het nieuwsbericht van 30 oktober 2018.

Met toewijding rozen verzorgen

Dank aan alle meewerkende vrijwilligers en sponsoren van rozenperken, parkbanken en mensen die het park hebben schoongemaakt op plekken waar parkbeheer niet komt. Natuurlijk ook aan de parkmedewerkers die veelal heel vroeg bezig zijn om het vele afval, dat veel parkbezoekers helaas achterlaten, op te ruimen, elke dag.

Winter in zicht

Het Vondelpark lijkt voor de dagelijkse bezoeker een vanzelfsprekend park. Mooi, elk jaar weer, en als je eens stilstaat bij een mooi uitzichtpunt kan je waarnemen dat er vele bomen en heesters het park mooi maken; er staan ruim 5.000 bomen en als je goed kijkt vind je ruim 200 boomsoorten. 

Naast het laten vallen van de bladeren zijn alle houtige gewassen al flink bezig geweest met het maken van bladknoppen. Ook hier is het credo: laat geen oude bladeren vallen als je nog geen nieuwe knoppen hebt gemaakt. In het foto-overzicht een witte balsempopulier, het is haast onlogisch dat dit maken van knoppen vóór de winter gebeurd maar dat regelt de natuur zelf en het gaat altijd goed, het hoort zo. De gewassen gaan met jonge knoppen de winter in, klaar voor de vrieskou en uitreikend naar de lente.

Wil je weten welke bomen en heesters er groeien in het Vondelpark? De meeste soorten vindt u op de site www.inhetvondelpark.nl/bomenlijst 

Geniet verder van de herfst, de natuur en de winter. 

Dagboek Rosarium 2018 – Kalender vrijwilligerswerk 2019

Wie wil nalezen wat er zoal is uitgevoerd in het 60-jarig Rosarium door heel veel vrijwilligers, kan dit lezen in het Dagboek Rosarium 2018 in de periode van 12 maart t/m 24 november.

Dit is de link naar de Kalender voor het vrijwilligerswerk 2019.

Aanmelden voor vrijwilligerswerk 2019

Wilt u meehelpen als vrijwilliger in de kiosk Vondelpark Informatie Punt meldt u aan bij Helena van Dun via secretariaat@vondelpark.com

Gaat uw voorkeur uit naar werken in de rozenruin, meldt u aan bij Gon Homburg via hartvoorhetvondelpark@gmail.com

Wilt u een mooie parkbank doneren of een rozenperk, neem dan direct contact op met Hans de Bruin via info@vondelpark.com 

Tot ziens, en zeker in het komende lente!

Tekst en foto’s Hans

Rosariumperk nieuw beplant - 3850-20181101Bij de Koeienweide - 4109-20181108Witte balsempopulier - 4157-20181108Witte balsempopulier - 4181-20181108Rosa spinosissima 'Stanwell Perpetual' - 07596-20181124Rosa 'Marie Pavié - 07612-20181124