Rosa Pomponella met dank aan Sofie

Zondag 2 september 2018 was een zonnige dag en in de middag was het gezellig druk op de gazons van het Rosarium. Een mooi moment voor de onthulling van het roosnaambordje in perk 54 met Rosa ‘Pomponella’, samen met de familie. Vooraf was er een lint met mooie strik om het plaatje gemaakt die Sofie mocht losmaken, een spannend en mooi moment. Strik los en Sofie las haar naam en was erg trots met het of haar hele rozenperk.

Ook voor het Rosarium Vondelpark weer een zeer welkome ondersteuning, heel belangrijk voor het onderhoud van de rozen en ondersteuning van het vrijwilligerswerk om deze kleurrijke rozentuin in stand te houden met particulier initiatief.

“Wat ziet de rozentuin er mooi uit” zeggen veel bezoekers en dat wordt ook erg gewaardeerd. Wanneer toeristen hier binnenlopen dan zijn die aangenaam verrast terwijl onze aanwezigheid elke dag in de ochtend ook prettig is, een aanspreekpunt te zijn in de rozentuin, want er leven best wat vragen bij bezoekers over het onderhoud hier of in eigen tuin.

Informatie over de Rosa ‘Pomponella’ vindt u op de pagina Rosa ‘Pomponella’

Vondelparkrozen in pot

In de loop van oktober gaan we flink wat rozen uit 4 perken uitgraven en na gezondheidscontrole worden de struiken met prima rozenpotgrond in potten geplant voor de verkoop (€5) of gratis voor de vrijwilligers. In dit voorjaar hebben we dat ook gedaan en daarvan hebben we nog een kleine voorraad Rosa ‘Sally Holmes’ (wit) en ‘Colette’ (lichtroze) staan. In overleg af te halen, neem contact op in het Rosarium met Gon of Hans wanneer u interesse heeft in zo’n originele Vondelparkroos.

Wilde rozen

We zijn al enkele weken bezig om de groeiomstandigheden van de wilde rozen die in de rand van de rozentuin groeien te verbeteren en ontdekken steeds meer van deze wilde rozen die vooral in het vroege voorjaar echt uitbundig bloeien, dat moet je zeker een keer zien hebben. Hier groeien zelfs enkele soorten Duinroos die opvallende zwarte bottels produceren. Voor verschillende mensen is het echt verrassend hoe deze schijnvruchten ontstaan en groeien, uit het vruchtbeginsel van de kleine witte bloemen. Op de website van de Nederlandse Rozenvereniging staat een artikel over de Duinroos met historische wetenswaardigheden rozenvereniging.nl/duinroos/ 

Wilde planten

Wanneer je met de koningin van de bloemen bezig bent in de rozentuin, dan zou je bijna de planten vergeten die in het hele park groeien of nabij de Koeienweide waar ik veel langs loop. Bijvoorbeeld een ontkiemde gewone vleugelnoot met dat prachtig geveerde blad, op de foto met de vlinder Bont zandoogje, het Harig wilgenroosje en Grijskruid. Maar als je rustig rondkijkt merk je dat er een omvangrijke collectie planten groeit in het park en daar horen ook de verschillende soorten bomen bij.

Geniet en Geef om het Vondelpark

De Stichting Hart voor het Vondelpark heeft in maart 2018 een folder laten drukken waarin de doelstellingen staan. Hierbij de aanbeveling om die eens te lezen. Verkrijgbaar in de kiosk Vondelpark Informatie Punt of in het Rosarium in de ochtend. Of bekijk hem digitaal:

vondelpark.com/folder-geef-om-het-vondelpark.pdf 

Tekst Hans Homburg

Rosa Pomponella met ochtenddauw op 1 september 2018Rosarium Vondelpark AmsterdamRosarium Vondelpark AmsterdamRosarium Vondelpark AmsterdamOnthulling roosnaambordje Rosa Pomponella door Sofie - 2 september 2018Grijskruid - Berteroa incanaHarig wilgenroosje - Epilobium hirsutumGewone vleugelnoot met Bont zandoogje