Mooie nazomer 2018

Op 3 augustus j.l. hebben we voor het laatst de rozenperken water gegeven en de rozen hebben de warmte daardoor heel goed doorstaan. Met de hitte wel kortere bloei, bleke bloemkleuren en zelfs een soort verbranding van bloemen. In de tweede helft van augustus zijn de rozen weer in hun element gekomen bij wat minder warm weer en met de regenbuien erbij is de groei weer actief begonnen.

Nieuwe rozen in 2018-2019

Het is een goed jaar voor het Rosarium Vondelpark tijdens het 60-jarig jubileum van dit tuinontwerp uit 1958. De bloei zet door tot zeker eind oktober, dus kom het zien! Inmiddels hebben we voor 2019 een drietal nieuwe rozen opgenomen in het sortiment, Rosa ‘Gräfin Diana’, ‘Orangerie’ en Hansestadt Rostock’. Op een plattegrond Rosarium Vondelpark 2018-2019 kunt u het nieuwe plan bekijken. Vanaf oktober a.s. gaan we starten met het planten van de nieuwe rozen. Naast het werk in de rozenperken zijn we bezig de wilde rozen in de rand van het rosarium aandacht te geven die nogal overwoekerd worden door andere planten en het resultaat is al te zien. Je kan ook het dagboek van het Vrijwilligerswerk Rosarium inzien, bijgewerkt tot 1 september, daar wordt bijgehouden wat we gedaan hebben en nog gaan doen.

Rosa ‘Nuage Parfum’

Eén roossoort heeft het toch gered na een lastige gewenningsperiode, de Rosa ‘Nuage Parfum’. Eind 2016 geplant in perk 29, met aanvankelijk fraaie bloei en ook kwakkelende gezondheid, ook weer in juli dit jaar. Toch zien we deze roos herstellen en opbloeien. We gaan deze klassieker extra aandacht geven. Ja, een klassieker van Rosen Tantau in Duitsland, een firma die 110 jaar bestaat. De roos is op de markt gebracht in 1963 en hoort echt bij dit Rosarium. De naam verraad het natuurlijk, een sterk geurende koraal-rode roos met de geur van citrus, damast (de geur van gemangelde en gevouwen tafellakens in de linnenkast van je moeder), fruit en kruiden. Op de mooie website van deze kwekerij niet te vinden onder deze naam, want zij heeft ook de Duitse naam ‘Duftwolke’. Op de website van Rosen Tantau vond ik nog een pagina met pianomuziek van de Deense pianist Povl Balslev in combinatie met rozen, speel de 5 nummers af en denk aan ‘Nuage Parfum’ of ‘Duftwolke’. Met de titelfoto’s van de roos hierboven en de muziek op www.rosen-tantau.com/rosen-tantau-tv en nog enkele mooie video’s te bekijken op deze pagina.

Muziek

De laatste voorstellingen en concerten in het Vondelpark Openluchttheater worden in september gegeven en het nieuwe seizoen in het Orgelpark aan de Gerard Brandtstraat 28 begint.

Het VIP

Het Vondelpark Informatie Punt is al een vertrouwd beeld en servicepunt in het Vondelpark. Wil je als vrijwilliger meewerken in de kiosk die tot in het najaar open is, meldt je dan bij Helena van Dun, de coördinator, via secretariaat@vondelpark.com 

Z!-straatkrant en rozen

In de Z! straatkrant een artikel over het vrijwilligerswerk Rosarium Vondelpark. Was te koop in de periode 10 t/m 30 augustus 2018. De titel: Het gaat over rozen, geschreven door Petra Hunsche met foto’s van Piet Hermans. Deze uitgave stond in het teken van rozen! Een artikel over de bloemenkoningin Tante Saar, bloemenverkoopster op het Rembrandtplein in de periode 1912-1982 geschreven door Margit Willems en meer van haar, een stukje over Bloemrijke namen, zoals de Rozengracht in de Jordaan én een stuk over de geschiedenis van Plezier en Gruwelen met de titel: Van lustoord tot bloedoord en dat gaat over een grote rozenkwekerij aan de Amsteldijk nabij de begraafplaats Zorgvliet, de Handelskwekerij Rozenoord én Z!-verkopers over rozen door Mayanne Könst. Wil je meer weten over deze krant, koop hem dan regelmatig ter ondersteuning van de straatverkopers en lees de achtergrond op www.z-krant.nl – Dus net uit de verkoop, maar te lezen via een link naar het artikel Het gaat over rozen

We gaan van september genieten, de maand van de warme kleuren en rozenbottels!

Rozenbottels

De grootste rode bottels zijn van de Japanse bottelroos of Rimpelroos en de zwartste van de Duinroos met naaldvormige stekels en voor de liefhebber, een artikel over deze Duinroos vanuit het Vondelpark op rozenvereniging.nl/duinroos/ 

Verslag Hans Homburg

Rosa Nuage ParfumRosa ElizaRosarium Vondelpark - 3 augustus 2018Rosarium Vondelpark - Rosa BaseballRosarium Vondelpark Amsterdam - 21 augustus 2018Rosarium Vondelpark Amsterdam - 23 augustus 2018