Zonnige droge zomer

Nog nagenietend van het 60-jarig jubileumfeest van het Rosarium 1958 op 1 juli werden we verrast door aanhoudend mooi en warm weer in de hele maand juli en het ontbreken van regen bereikte een record. Wat nog niet eerder was voorgekomen is dat we nu een aantal keren water hebben gegeven uit de vijvers aan de rozen.

Warm, stoffig paden en wind, in de kiosk Vondelpark Informatie Punt was het wel even doorzetten in juli.
Wil je meewerken om bezoekers en toeristen de weg te wijzen door het Vondelpark vanuit de kiosk? Neem dan contact op met Helena van Dun via mail secretariaat@vondelpark.com

Droogte in het park

De vogels fluiten of krijsen minder maar er wordt nog wel geklepperd. De 5 jonge ooievaars hebben na fladder-oefeningen het luchtruim gekozen en vliegen veelal gezamenlijk in de omgeving van de Schapenweide en het landen op het nest met zovelen is echt een kunstje, dat niet altijd direct lukt en dan volgt er een soort doorstart en duikvlucht met een nieuwe landingspoging. Op de bijgaande foto’s het moment dat alle jonge ooievaars landen en geland waren en moeder direct daarna landde met voedsel. Bomen, heesters en het gras hebben het zwaar en soms wordt er wat (hemel)water gegeven.

Rozenperk geadopteerd

Met genoegen werd op 1 juli het rozenperk Rosa ‘Pomponella’ geadopteerd en de naam van de jonge Sofie werd hieraan verbonden. De standaard en het plaatje zijn inmiddels besteld en afhankelijk van de vakantie-periode worden deze in september geplaatst.

Nieuwe parkbanken

Na het JCI-Golftournooi was het druk met de plaatsing van nieuwe parkbanken en de aanvragen voor zo’n mooie parkbank blijven binnenkomen. Hans de Bruin begeleidt dit met de aanvragers tot en met de fabricage van de metalen platen met de persoonlijke tekst, de plaatsing door Parkbeheer en de inhuldiging of onthulling met de aanvrager en geeft er een persoonlijk tintje aan mét een klein model van de parkbank, gemaakt door een bedrijf met een eigentijdse 3D-printer.
Op zaterdag 28 juli vierden we zo’n mooi moment met Neelie Kroes en familie.

Onderhoud Rosarium

Ook in de vakantieperiode wordt er bijna dagelijks in de ochtend gewerkt in de rozentuin en afgelopen maandag was de firma Hoek Hoveniers bezig met het schoon borstelen van de paden. Deze maand hebben we tweemaal met een dompelpomp, aggregaat en brandslangen de perken een flinke hoeveelheid vijverwater gegeven want dat was echt nodig. De rozentuin staat goed in bloei, maar voor doorgroeien is echt wat water nodig.
Momenteel zijn we vooral bezig om uitgebloeide bloemen weg te knippen, echt een mooi werkje en je ziet zo’n perk direct opknappen met alleen mooie bloemen of het perk wordt even helemaal groen. Hoe je dat wegknippen kan doen staat beschreven en geïllustreerd met rozen uit het Vondelpark op de site van de Nederlandse Rozenvereniging

Wil je eens een keer of vaker meehelpen in de rozentuin?
Meld je aan bij Gon Homburg via mail hartvoorhetvondelpark@gmail.com

Keuze nieuwe rozen

In oktober 2018 gaan we in 41 perken rozen aanvullen en 4 perken worden helemaal vernieuwd, totaal ruim 900 rozen. De keuze van het nieuwe sortiment hebben we begin deze maand bedacht, maar hebben dat ook laten afhangen van de 58e internationale rozenkeuring in het Westbroekpark van Den Haag dat op 12 juli plaatsvond en op 15 juli was de Dag van de Roos met de prijswinnaars gemarkeerd. Zien is geloven, zeker bij deze hittegolf is het een pittig examen voor de rozen. Last van verdroging, verbranding en verkleuring spelen nu een rol.
Er komen 3 nieuwe soorten in het koele najaar 2018. De fluweel-rode Rosa ‘Gräfin Diana’, heeft de Geurprijs 2018 gewonnen en is sinds 2012 op de markt, Rosa ‘Orangerie’ is mooi van vorm en kleur en de Rosa ‘Hansestadt Rostock’ heeft een warm-abrikoos-gele kleur en kreeg in 2017 de prijs goud voor de categorie trosroos. Hoe dat keuren ging in Den Haag en de prijsuitreiking verliep kan je lezen op rozenvereniging.nl/58e-internationaal-rozenconcours-den-haag-12-juli-2018

Mooi ook dat er een Nederlandse kweker, Marco Braun, de internationale hoofdprijs heeft gewonnen, de Gouden Roos van Den Haag 2018. Er groeien 3 soorten rozen van hem in onze rozentuin. Een prestigieuze prijs voor een vakman die werkt in het Westbroekpark Den Haag. De rozentuin met circa 300 rozensoorten binnen het Westbroekpark, een voorbeeld en showtuin voor het huidige sortiment ‘moderne’ rozen in dit prachtig park. Een mooi voorbeeld voor het Vondelpark, ja echt!

Wil je meer weten over De Gouden Roos van Den Haag? Lees over de Rosa ‘Groei & Bloei’

Tekst Hans Homburg

Rosa Apricot Queen Elizabeth in het Rosarium VondelparkRosa Andre le Nobre in het Rosarium VondelparkVijf jonge ooievaars in het VondelparkVijf jonge ooievaars in het VondelparkVijf jonge ooievaars in het VondelparkVijf jonge ooievaars in het VondelparkFeestelijke onthulling parkbank op 28 juli 2018Neelie Kroes met haar kleinkinderen op de nieuwe parkbank - 28 juli 2018De nieuwe parkbank in gebruik genomen - 28 juli 2018Uitgebloeide bloemen wegknippen tijdens de werkochtend - 28 juli 2018