Jubileumfeest Rosarium met Toeters en Bellen

Op zondag 1 juli 2018 om 10 uur stonden alle zeven kramen met blauw-wit dakje opgesteld met een naambord eraan voor de ‘Vereniging Vrienden van het Vondelpark’, ‘SOOZ / Natuur & Milieuteam Zuid’, ‘Gemeente Amsterdam’, ‘Huis van de wijk Lydia’, de ‘Nederlandse Rozenvereniging’, ‘Belle Epoque Rozenkwekerij’ en ‘Stichting Hart voor het Vondelpark’ die dit jubileumfeest 60 jaar Rosarium 1958 had georganiseerd en in de schaduw van bomen stond de catering met koffie, andere drankjes en versnaperingen. Fantastisch mooi en warm weer met een verkoelende stevige bries.

Om 10:30 uur was vrijwel alles ingericht op het feestterrein tussen de Rosariumvijver en het jubilerende Rosarium 1958 en er waren al veel bezoekers. Prachtige rozen in pot sierden het terrein en bloemstukken werden opgemaakt, ook een klassieke kinderwagen uit de 60-er jaren was door Frans Neuman versierd met in het oog springende rozen. Om 11:00 vertrok het straatorkest Toeters en Bellen vanaf de kiosk Vondelpark Informatie Punt bij de Van Baerlestraat door het park naar het Rosarium en daar werd een welluidende uitvoering muziek en acteerwerk gepresenteerd aan de bezoekers en vooral voor kinderen was dit een feest.

Het Rosarium is een kleurenpracht op zich. In deze vorm ligt het er al 60 jaar. Frans Neuman van Belle Epoque Rozenkwekerij, samen met zijn vrouw Bernadette, had er een kleurrijke presentatie van prachtige rozen neergezet, boeketten in vaas en enkele kramen konden daar van meeprofiteren. De eerste rozenvereniging van Nederland heette ‘NOS JUNGUNT ROSAE, en dat betekent ‘Ons verenigen de rozen’, en dat kon je hier ook waarnemen. Die vereniging werd opgericht in 1891 en was initiatiefnemer om in het hele land, en ook hier in het Vondelpark een rozentuin te stichten en dat lukte in 1936 met zelfs de grootste rozententoonstelling van Nederland die in het eerste seizoen zo’n 50.000 betalende bezoekers trok. Sinds die tijd konden bezoekers genieten van ‘de koningin der bloemen’ zoals dat ooit omschreven is door de Griekse dichteres Sappho in de zevende eeuw voor Christus.
Mooi dat de Mathilde de Nederlandse Rozenvereniging hier vertegenwoordigde en deze vereniging bestaat al 52 jaar, draagt de liefde voor rozen uit én geeft een mooi blad uit. Wil je meer weten over rozen is lid worden heel fijn, dat kan ook via de website rozenvereniging.nl
Het lijkt voor bezoekers nu zo gewoon deze rozentuin, maar wij weten dat dit alleen kan worden gedaan door een groep vrijwilligers die dit met kennis, toewijding en plezier doen en gelukkig help de gemeente nu weer mee met het leveren van nieuwe rozen, meststoffen, onderhoud aan de heggetjes en de bestrating.

Er waren ook bijzondere ‘Vondelparkrozen’ die door de stichting Hart voor het Vondelpark werden verkocht. Vanwege de vernieuwing van perken hebben we in dit voorjaar een kleine collectie rozen in potten geplant om die aan bezoekers te verkopen voor € 5 ten bate aan het Rosarium en gratis voor vrijwilligers. 21 rozen hebben een nieuwe eigenaar gekregen. Rozenstruiken die soms een leeftijd hebben van 9 jaar, met bemoste stammetjes en nog echt kracht hebben in nieuwe grond met goede voeding om weer prachtig te bloeien. De lichtroze Franse Rosa ‘Colette’, de sterke witte ‘Sally Holmes’ en de klassieke rode roos ‘Erotika’. Van rozen kan je vele jaren plezier beleven, soms meer dan 25 jaar en elk jaar wel vijf maanden lang. We hebben nog wat rozen in voorraad voor de liefhebbers, in overleg af te nemen.
In een oude opgeknapte kruiwagen werden deze klassieke Vondelparkrozen gepresenteerd en verkocht. Deze rozen stonden zichzelf eigenlijk te verkopen met ondersteuning van onze vrijwilligers. We hebben er van genoten, de inzet en het plezier om bezoekers te informeren over ons werk in het Rosarium Vondelpark én andere organisaties die iets betekenen in het park zoals de ‘Vrienden van het Vondelpark’ en organisaties in stadsdeel Zuid zoals de ‘Huis van de wijk Lydia’ en ‘SOOZ / Natuur & Milieuteam Zuid’ en de ‘Gemeente Amsterdam’ met de vertegenwoordiging Rashna en Nicole. Natuurlijk had het Vondelpark Informatie Punt had hier een kraam om dingen te verkopen én je kon je hier als vrijwilliger melden. Helena van Dun, coördinator van het VIP had met hulp van enkele vrijwilligers hier een mooi verkooppunt gemaakt. Nu kunt u zich opgeven via het formulier op de website vondelpark.com voor het VIP en de Rozentuin.

De muziekanten van het straatorkest Toeters en Bellen hadden zich verkleed op de werf naast de Kattenlaan en na het inspelen liepen we om 10:30 uur langs het Groot Melkhuis waar enkele nummers werden geblazen en getrommeld, liepen langs VondelCS waar eveneens een uitvoering werd gegeven en flyers werden uitgedeeld door Anneke en Hans. We kwamen om vijf over elf aan bij de kiosk Vondelpark Informatie Punt, de echte start met aanmoediging door Moncef Beekhof aan de orkestleden, liep het ‘parkorkest’ al spelend met veel bekijks richting het jubilerende Rosarium. De kinderen en ouders op de waterspeelplaats genoten er zichtbaar van.

Alle deelnemers in de kramen waren in bedrijf en gaven informatie over hun activiteiten en vanaf 11:30 uur werd er gespeeld en geacteerd door het straatorkest Toeters en Bellen, het wilde straatorkest dat al 25 jaar bestaat en vandaag in grote lijnen in de hand werd gehouden door Peter omdat hij zo groot is. Heel indrukwekkende en harmonieuze muziek die volwassenen en vooral kinderen aanspreekt en dat kon je zien aan het swingende opgaan in de ritmische muziek. Het orkest droeg ‘uniformen’ van 6 verschillende orkesten leek wel en vormde toch één geheel en dat werd gewaardeerd.

Uit onze rozentuin werd nog een rozenboeket gemaakt door Gon Homburg en daarin werden ook andere wilde bloemetjes verwerkt, ja er groeit hier heel veel moois in het park.

Om 12:30 uur werd het jubileumfeest door Moncef Beekhof officieel geopend en vertelde hij wat er deze middag nog op het programma stond en was trots dat de rozentuin er zo mooi bij lag met respect voor alle vrijwilligers die zich daar voor inspanden.

Daarvoor waren door onze vrijwilligers bolletjes gesneden, gesmeerd en belegd voor de standhouders en later met een appelsapje of sinaasappelsapje uitgevent bij de kramen. Er waren op sommige momenten rond de 190 bezoekers en er werden vele vragen met bijpassende antwoorden gegeven bij de kramen.

Voor de rozentuin was een Rosarium-folder beschikbaar van de stichting Hart voor het Vondelpark met een plattegrond en met alle roosnamen erbij met uitleg over het beeldje Teun de Jager en de Oprichtersbank. Gelukkig maar, want de 2 beheerder van het Vondelpark was het in 6 maanden niet gelukt om 40 perken te voorzien van een standaard voor de roosnaambordjes. We hoorden gisteren dat die 40 standaards op dit moment nog steeds niet besteld zijn. Een flinke teleurstelling voor de organisatie omdat we de toezegging hadden gekregen van Parkbeheer in januari j.l dat deze besteld en geplaatst zouden worden voor dit jubileumfeest. Herkansing in de tweede helft dit jaar dan maar, inclusief een informatiebord in de rozentuin.

Het verslag hoe de middag is verlopen staat in het bericht Jubileumfeest Rosarium met donateursborrel

Tekst Hans Homburg

Jubileumfeest 60-jarig Rosarium Vondelpark op 1 juli 2018Jubileumfeest 60-jarig Rosarium Vondelpark op 1 juli 2018Jubileumfeest 60-jarig Rosarium Vondelpark op 1 juli 2018Jubileumfeest 60-jarig Rosarium Vondelpark op 1 juli 2018Jubileumfeest 60-jarig Rosarium Vondelpark op 1 juli 2018Jubileumfeest 60-jarig Rosarium Vondelpark op 1 juli 2018Jubileumfeest 60-jarig Rosarium Vondelpark op 1 juli 2018Jubileumfeest 60-jarig Rosarium Vondelpark op 1 juli 2018Jubileumfeest 60-jarig Rosarium Vondelpark op 1 juli 2018Jubileumfeest 60-jarig Rosarium Vondelpark op 1 juli 2018Jubileumfeest 60-jarig Rosarium Vondelpark op 1 juli 2018Jubileumfeest 60-jarig Rosarium Vondelpark op 1 juli 2018Jubileumfeest 60-jarig Rosarium Vondelpark op 1 juli 2018Jubileumfeest 60-jarig Rosarium Vondelpark op 1 juli 2018Jubileumfeest 60-jarig Rosarium Vondelpark op 1 juli 2018Jubileumfeest 60-jarig Rosarium Vondelpark op 1 juli 2018Jubileumfeest 60-jarig Rosarium Vondelpark op 1 juli 2018Jubileumfeest 60-jarig Rosarium Vondelpark op 1 juli 2018