De laatste 5 dagen van juni 2018

De laatste 5 dagen van juni 2018 in het Rosarium.
Dinsdag tot en met zaterdag 30 juni werd er zoals gebruikelijk gewerkt in de rozentuin en konden we genieten van de rozen die de laatste week van juni bijna explosief zijn gaan groeien en bloeien bij temperaturen die wij nog niet echt gewend waren. Door de droge warme periode hebben de planten het soms moeilijk en bloeien daardoor korter dan gebruikelijk. Bij uitzondering hebben de rozen in de ochtend wat water uit de vijver gekregen begin van deze week met hulp van Parkbeheer. In de rozentuin zijn verschillende perken al voor de eerste keer uitgebloeid, maar de herbloei van deze perken is vanaf de tweede helft juli weer te verwachten.

Dankzij het karakter van verschillende rozen is er een gevarieerd aanbod van bloei en nog in bloei komen. Het zijn gebruikelijke natuurlijke aspecten en we hebben te maken met 60 rozensoorten in ons Rosarium. De struikhoogte varieert momenteel van 30 cm tot 2 meter hoog.

Na 5 jaar een vlag voor het vrijwilligerswerk

Donderdag hebben we de nieuwe vlag gehesen van de Stichting Hart voor het Vondelpark. De groep vrijwilligers is nu 5 jaar bezig in de rozentuin en het is handig om te laten zien hoe dit is georganiseerd en hoe makkelijk je je kan aansluiten om mee te helpen als je dat zou willen.
Je kan je aanmelden in de rozentuin of via de website www.vondelpark.com/vrijwilliger

Verbeteringen voor het Rosarium

Vandaag veel uitgebloeide bloemen weggeknipt, gewied, de paden extra netjes gemaakt waar dat nodig was en klein afval verwijderd. Het achterlaten van sigarettenpeuken bij de banken is een hardnekkig verschijnsel maar na een uurtje werk zag het er weer netjes uit. Wat ook een hardnekkig verschijnsel is dat er heel veel gefietst wordt in het Rosarium. Daar moet wat aan gedaan worden, want het is gewoon gevaarlijk voor kinderen en ouderen. Regelmatig vallen toeristen in de heggetjes en rozenstruiken en vernielen deze. Twee jaar geleden hebben we aan de beheerder gevraagd om maatregelen te nemen maar we merken daar nog weinig van. In de tweede helft van dit jaar gaan we daar extra aandacht aan besteden.

Wanneer je in de middag terugloopt van de gemeentewerf naast de Kattenlaan door de rozentuin naar huis zie je dat het een heerlijk rustpunt is in het park en naast de kleuren kan je hier ook genieten van rozengeur of een boek kan lezen op de monumentale Oprichtersbank ter nagedachtenis van de 34 oprichters van het Vondelpark. Iedere dag weer een verrassing hoe snel de rozen kunnen groeien. Perken waarin de rozen nu 80 cm hoog staan groeien door naar 1,60 meter.

Vrijdags hebben we niet gewerkt, de gehuurde 7 marktkramen en andere spullen werden afgeleverd en we hebben op de werf de laatste voorbereidingen gedaan. In de eerste helft van dit jaar hebben we al 100 werkochtenden achter de rug vanaf 7 maart en het resultaat mag gezien worden 🙂

De medewerkers van parkbeheer hadden het deze week in de ochtend heel druk met het inzamelen van het achtergelaten afval, al dan niet gedeponeerd in de vele afvalcontainers die in het park staan.

Roosnaamborden in alle 63 perken

Op de laatste dag van juni, zaterdag de dertigste, had Hans de Bruin de glanzende roosnaamplaat van Rosa ‘Sterntaler’ bij zich. Dat perk gele ‘Groot Bloemige rozen’ is geadopteerd door het Groot Melkhuis. Wel een glanzende plaat, gemaakt door de Koninklijke Fabrieken Posthumus, maar géén standaard. Bijna zes maanden geleden zou Parkbeheer die standaards bestellen en plaatsen in de overige 40 perken waar nog geen roosnaamborden staan, tussentijds de verzekering gekregen dat ze besteld waren, maar dat bleek achteraf toch niet gedaan te zijn. Ook het beloofde informatiebord voor het Rosarium was niet besteld, een grote teleurstelling voor ons en uiteindelijk voor de bezoekers van het Rosarium. Het doel was om de plaatsing van alle aanvullende 40 roosnaamborden op het jubileumfeest van 1 juli gerealiseerd te hebben, zodat alle 63 perken een roosnaamplaat hadden.

Nood breekt wetten en we hebben de standaard uit het perk ‘Gruss an Aachen’ gegraven en in het perk ‘Sterntaler’ ingegraven zodat iedereen kan zien welke roos hier bloeit. We hopen dat de standaards in de tweede helft van dit jaar worden geleverd en ingegraven door Parkbeheer en dat er een informatiebord in overleg met ons wordt geplaatst.

Het Rosarium kort na de aanleg

Bijgaand tonen we nog een zwart-wit-foto hoe het Rosarium er uitzag begin 60er jaren. Perfect onderhouden door tuinlieden van de afdeling Groenvoorzieningen van de Gemeente Amsterdam, een uitdagend voorbeeld.

Het verslag van het jubileumfeest van zondag 1 juli 2018 wordt binnenkort geplaatst.

Tekst Hans Homburg

Rosarium Vondelpark richting het jubileumfeest op 1 juli 2018Rosarium Vondelpark richting het jubileumfeest op 1 juli 2018Rosarium Vondelpark richting het jubileumfeest op 1 juli 2018Rosarium Vondelpark richting het jubileumfeest op 1 juli 2018Rosarium Vondelpark richting het jubileumfeest op 1 juli 2018Rosarium Vondelpark richting het jubileumfeest op 1 juli 2018Rosarium Vondelpark richting het jubileumfeest op 1 juli 2018Rosarium Vondelpark richting het jubileumfeest op 1 juli 2018Rosarium Vondelpark richting het jubileumfeest op 1 juli 2018Rosarium Vondelpark richting het jubileumfeest op 1 juli 2018Rosarium Vondelpark richting het jubileumfeest op 1 juli 2018Rosarium Vondelpark richting het jubileumfeest op 1 juli 2018Rosarium Vondelpark richting het jubileumfeest op 1 juli 2018Rosarium Vondelpark richting het jubileumfeest op 1 juli 2018