Duinroos als eerste in bloei

In de noordelijke rand van het Rosarium Vondelpark staan rozen die ook in het wild voorkomen in Nederland. Vanaf de eerste aanleg van de rozentuin in 1936 was het uitgangspunt om in de rand van de rozentuin ook wilde planten en bomen uit de rozenfamilie te planten om een mooie overgang te maken tussen het landschappelijk aangelegde park en de gecultiveerde rozentuin.
Voorbeelden uit de rozenfamilie waren toen de Prunus, Meidoorn, Appel, Peer, Braam, Lijsterbes, Meelbes, Spirea, Bosaardbei en het Krentenboompje.

Dit jaar bloeit de Duinroos – Rosa spinosissima, als eerste in het Rosarium. Een prachtige bloem om van te genieten, maar vooral aantrekkelijk voor bijen en andere insecten voor het stuifmeel. De bottels dienen in het najaar en de winter als voedsel voor de vogels en soms dragen zij bij aan de verspreiding van de plant via de zaden, veel bottels hangen overigens nog aan de takken. Vandaag kregen we ook het goede nieuws dat er op de Schapenweide (waar de ooievaars verblijven) een plan in de maak is om bijenkorven te plaatsen om het leefgebied voor de bijen te versterken. Een initiatie van Nicole en de Stichting Smart Beeing. Hoe dit werkt kunt u lezen op de website van smartbeeing

Dankzij de afgelopen zonnige week zijn de rozen in de perken ook goed gegroeid, sommige al met veel knoppen en een enkel klein bloemetje probeert het al, zoals bij de Rosa ‘Suntan’ en ‘Thérèse Bugnet’. De afgelopen weken verliep het onderhoud door vrijwilligers erg goed en de rozentuin ziet er netjes uit, klaar voor de eerste bloei vanaf eind mei.

Van een mooi Rosarium kunnen alle bezoekers genieten en veel bezoekers doen dat ook. Het doel van de Stichting Hart voor het Vondelpark is dat we met elkaar, door particulieren initiatief, deze rozentuin in stand houden en steeds een beetje mooier maken. Veel handenarbeit is hiervoor nodig en mensen of bedrijven die dit financiële willen ondersteuning zijn erg welkom. Wanneer er zo’n rozenperk wordt geadopteerd met 150 rozen komt er een prachtig roosnaambord in het perk met een tekst van de schenker zoals bij Rosa ‘Rosenfee’ op de foto.
Lees hoe u een rozenperk kunt schenken aan Amsterdam op de pagina Doneren

Momenteel zijn er 6 rozenperken geadopteerd:
Perk 23 Rosa ‘Rosenfee’ – Belle Epoque Rozenkwekerij
Perk 30 Rosa ‘Baseball’ – Le Champion
Perk 36 Rosa ‘Warm Wishes’ – particulier
Perk 42 Rosa ‘Summer Memories’ – particulier
Perk 45 Rosa ‘Solero’ – particulier
Perk 58 Rosa ‘Jacky’s Favorite’ – I wish you love

Bij het 60-jarig jubileum hopen we dat de overige 57 perken geadopteerd worden zodat de toekomst voor het Rosarium Vondelpark de komende 5 jaar gegarandeerd is.

Verslag Hans Homburg

Duinroos - 9110-20180504Werkochtend Rosarium - 9095-20180504Werkochtend Rosarium - 9049-201805048498-20180423-Belle Epoque Rozenkwekerij