Lenteborrel, VIP, Rozen en Parkbanken

Vanaf woensdag 18 april 2018 zomerse temperaturen in de lente. Het groen ontwikkelt zich nu heel snel. Bomen, heesters en planten krijgen nu bladeren en met zon erbij een positieve impuls voor de beleving van het park door alle bezoekers. Verschillende bomen hebben al gebloeid of bloeien nog zoals de schitterende wit of roze bloeiende prunussen. Zonnen en groeien in het Vondelpark, voor iedereen, planten, dieren en mensen.

Direct veel meer bezoekers die de zon of de schaduw zoeken. Rond het Vondelmonument en de Muziektent staan de tulpen in bloei en hier ook de meeste zonnende mensen. Terrassen gezellig vol, wat is het leven aantrekkelijk in ons mooie Vondelpark met de uitspanningen van VondelCS, Vondelpark/3, Groot Melkhuis, ’t Blauwe Theehuis en de Vondeltuin. Aan het Openluchttheater wordt al gebouwd voor de concerten vanaf begin mei.

Bij de kiosk Vondelpark Informatie Punt komen al veel bezoekers informatie vragen en in de rozentuin wordt het echt drukker. De prachtige fonteinen in de Rosariumvijver zijn 17 april weer in werking gesteld en bij de Hulstbrug zijn nieuwe Hulsten geplant.

De afgelopen anderhalve maand heeft de groep vrijwilligers de rozentuin gereed gemaakt voor de bloeiperiode die in mei begint. Circa 60 soorten rozen gaan weer kleur geven aan dit unieke Rosarium dat in deze vorm nu 60 jaar bestaat. Het sortiment komt uit Frankrijk, België, Engeland, Amerika, Canada, Denemarken, Nederland en Duitsland en is met zorg samengesteld. In prachtige kleuren en uiteraard rozen die geuren.
Vandaag de primeur dat 2 rozensoorten al knoppen hebben gevormd, de Rosa ‘Marie Pavie’ en de ‘Bonica’. Beide rozen zijn niet zo laag gesnoeid en begin mei staan die zeker als eersten te bloeien. Ook de wilde rozen in de noordelijke rand gaan binnen enkele weken bloeien.

Het onderhoud in de rozentuin vindt dagelijks plaats door vrijwilligers van 9:30 tot 12:30 uur, lekker met elkaar ontspannen kruiden en gras of ontkiemende bomen verwijderen, de perken netjes houden en de struiken helpen groeien. Wil je meehelpen, kom gerust even kijken of meewerken, thee of koffie staat klaar.

Rozenperken adopteren

In ons rosarium bestaat de unieke mogelijkheid om rozenperken te kunnen adopteren waardoor het voortbestaan van dit Rosarium verzekerd blijft, zie de pagina Doneren voor meer informatie.

Parkbanken doneren

Om het Vondelpark van eigentijds meubilair te voorzien kunt u helpen dit te realiseren en uw bank blijft dan een onvergetelijke herinnering voor u of uw bedrijf. Dit voorjaar zijn er al vele banken geadopteerd en gelukkig zijn er nog mogelijkheden, maar wacht niet te lang om uw donatie te doen. Hoe u zich kunt aanmelden leest u op de pagina Doneren en kijk op de kaart waar u uw bank kan reserveren en doneren.
Alle personen die dit al hebben gedaan, heel veel dank en een welkom aan nieuwe schenkers.

Lenteborrel 7 april 2018

Op zaterdag 7 april organiseerde de Stichting Hart voor het Vondelpark de traditionele Lenteborrel in het gastvrije Hotel Stayokay Vondelpark Amsterdam (voormalige Huishoudschool) en daar was onze beschermheer prins Maurits aanwezig om de aanwezigen toe te spreken. Alle partijen die actief zijn in het Vondelpark kregen gelegenheid om iets te vertellen en voorzitter Moncef Beekhof overhandigde de nieuwe folder van de stichting aan prins Maurits. De hapjes en drankjes waren uitstekend verzorgd op de éérste echte zonnige lentedag in het Vondelpark. Dank aan allen die hieraan hebben meegewerkt en één gecombineerde foto’s van Janiek Dam staat in dit bericht.

Vondelpark

En dan het park, wat een aantrekkingskracht heeft dit Vondelpark voor jong en oud. Afgelopen maanden zijn er flink wat bomen en heesters geplant en parkbeheer is samen met enkele aannemers goed bezig om het park te verbeteren en besteedt ook veel tijd aan het ‘opruimen van wat bezoekers helaas achterlaten’.
De druk(te) is soms zo intens en prettig dat bezoekers wel eens vergeten dat zij hier te gast zijn en dat meegebrachte verpakkingen van drank en eten mag worden terug genomen, want onbeheerd achterlaten op de gazons is een aspect dat weinig waardering oplevert voor de parkgenieters de volgende dag, de vrijwilligers (die ook meehelpen het netjes te houden) en de gemeente die om 6 uur in de ochtend te veel afval uit het park mag verwijderen. Geef om het Vondelpark!

Laat niet als dank voor het aangenaam verpozen, aan de eigenaar van het Vondelpark m’n beste,
de schillen, dozen, plastic, glas, blikken, peuken, ballonnen, vlaggetjes, kurken en veel etensresten.

Verslag Hans Homburg

Lenteborrel - Stichting Hart voor het Vondelpark