Rosarium verbeeld

Vandaag hebben we de perken bemest met organische meststoffen voor de komende doorgroei en herbloei tot en met oktober. Met droog weer zijn we begonnen en later met flinke regen, eigenlijk buitengewoon gunstig voor de bemesting. Na de eerste bloeiperiode hebben rozen soms moeite om net zo mooi weer in herbloei te komen. Afgelopen maanden zagen we helaas de gezondheid in de perken teruglopen en na onderzoek zijn we bezig de gezondheid van de rozen te stimuleren.
Licht gekleurde en ‘geaderde’ bladeren, aantasting door sterroetdauw en bladverlies in sommige perken. Afgelopen week hebben we de bladeren wat geholpen gezonder te worden door ze te besproeiing met het middel DCM OLEGA® FER, een verdunde oplossing in water met planteigen ijzercomplex en zeewierextract zodat de bladeren binnenkort weer een gezonde kleur krijgen.

Deze fotoreportage start op 21 juli in de zon tot vandaag 15 augustus in de regen. De rozentuin is fantastisch om er te zonnen of te relaxen, picknicken of op de banken te zitten. Dankzij een groep vrijwilligers die er dagelijks bezig is om de meegroeiende kruiden in toom te houden, de grond luchtig cultiveren en uitgebloeide bloemen wegknippen om de herbloei te stimuleren, voor een mooie rozentuin.

Na vier jaar opbouw blijken er nog steeds verrassingen te staan. In de schaduwrand in het zuiden staat een opmerkelijk geurende gecultiveerde roos. Een bijzondere dubbelbloemige kruising met een wilde roos. Rosa ‘Roseraie de l’Haÿ’ uit 1901, gekweekt door de Fransman Jules Léopold Gravereaux. Op de website van de Nederlandse Rozenvereniging heb ik deze mooie roos beschreven op www.rozenvereniging.nl
Hoewel je er makkelijk voorbij loopt; in de randen van het Rosarium staan nog meer bijzondere wilde rozen én gecultiveerde rozen, zelfs Rosa ‘Mozart’.

Het kleurrijke Rosarium is een inspiratiebron voor fotografie, tekenen én schilderen. In onze groep vrijwilligers zijn ook wat creatievelingen die het rosarium op verschillende manieren verbeelden, hoewel we nog maar één keer een sessie hebben afgesproken. Tijdens de werkochtend op 10 augustus stonden er plotseling 2 schilders in de rozentuin.
Dorien van Diemen die in korte tijd een mooie impressie van de zuidkant op het doek zette. Tijdens onze lange pauze konden we over haar schouder meekijken, en Piet Groenendijk vanuit een ander standpunt de basis legde op zijn doek in grondkleur.
Interessant om de website van beide kunstenaars te bezoeken: Dorien van Diemen via www.dorienvandiemen.com en Piet Groenendijk via www.pietgroenendijk.com

Het Rosarium op Google Maps

Op de voorpagina van de website staat het Rosarium gemaakt in Google Maps met alle informatie over de perken www.vondelpark.com met het doel om daar informatie over te geven én de mogelijkheid onder de aandacht te brengen dat zo’n rozenperk geadopteerd kan worden inclusief een mooi naambordje of zelfs een parkbank, zie de pagina www.vondelpark.com/doneren

Verslag Hans Homburg

Rosarium - 5170-20170721Rosarium - 5329-20170722Rosarium - 5193-20170721Rosarium - 5196-20170721Rosarium - 6920-20170807Rosarium - 6967-20170807Rosarium - 7071-20170807Rosarium - 7142-20170808Dorien van Diemen - 7170-20170810Piet Groenendijk - 7216-20170810Rosarium - 7344-20170815Rosarium - 7347-20170815