Rosarium in bloei

Het Rosarium Vondelpark is momenteel een golvende bloemenzee. De hoge golven aan de noordkant tonen vrijwel alle rozen in bloei en de rozen in de 39 nieuwe vrijwilligersvakken aan de zuidkant, die laag zijn gesnoeid in april dit jaar, komen er ook aan. Van de 63 vakken moeten er nog 3 in bloei komen. Kom zelf kijken en genieten!

De eerste rozen dit voorjaar waren de Solero (donker- en lichtgeel) en de Double K.O. (rood) en wat later kwamen de grotere rozen zoals de Just Joey (uit de groep theehybride), Rosenfee en Magdalena. Een zeer opvallende roos en vroege bloeier is de violetblauwe Rhapsody in Blue, een heesterroos die ook sterk geurt. De bloemen vragen aandacht van bijen, hommels en zijn de lievelingen van de overige bezoekers. De laatste roos die op 20 maart 2015 is geplant in vak 16 is de fluweel-donkerrode theehybride rosa Erotika en staat nu prachtig in bloei, zie het verslag van deze NLdoet plant-activiteit.

De 25 rozenperken die grotendeels zijn aangeplant en onderhouden door de vrijwilligers zullen komende weken volop in bloei komen. Deze liggen voornamelijk in het schaduwrijke zuiden en enkele aan de noordkant.
Opvallend in de zuidelijke vakken zijn de oude perken waarin lage rozen vol in bloei staan. Eén perk (nr. 52) met puur gele rozen en twee perken met puur rode rozen (nr’s. 57 en 58).
De meest opvallende roos op dit moment groeit in perk nr. 53. Een mooi gevulde roos in de kleur roze met geel en wit. Deze Rosa Leo Ferre, is een theehybride. De groep theehybriden of edelrozen, vormen de oudste groep van de ‘moderne’ rozen. Deze soort ontstond in de 19e eeuw uit kruisingen van Chinese theerozen met Europese Remontant-rozen.

Met hulp van vrijwilligers én van aannemer Boogaart uit Almere eind vorige week, liggen alle vakken er nu goed bij. Het is nu echt genieten in het Rosarium.

Wilt u een rozenperk adopteren? Dan wordt er een mooi naambordje gemaakt, ook met uw naam als u dat wilt, lees de informatie op de pagina Doneren.

Woensdag 1 juli 2015 is de volgende vrijwilligers-ochtend, zie de Agenda Vondelpark.
Verslag en foto’s Hans Homburg

Rosa Just Joey - 8 juni 2015Rosa Rosenfee - 15 juni 2015Rosa André Brichet - 15 juni 2015Rosa André Brichet - 15 juni 2015Rosa Double K.O. - 15 juni 2015Rosa Double K.O. - 15 juni 2015Rosa Lions Rose - 15 juni 2015Rosa Rosenfee - 15 juni 2015Rosa Rhapsody in Blue - 15 juni 2015Rosa Cricket - 15 juni 2015Rosa Leo Ferre - 13 juni 2015Rosa Erotika - 15 juni 2015Rote Hannover - 15 juni 2015Rosa Baseball - 15 juni 2015Rode roos vak 57 - 13 juni 2015Gele roos vak 52 - 8 juni 2015