Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Werkochtend Koeienweide wilgen knotten

woensdag 28 februari @ 10:00 - 12:30

Wilgen knotten 8 maart 2017

Kom wilgen knotten op de Koeienweide!

Op zaterdag 17 februari begint met nieuwe groen seizoen voor de Koeienweide in het Vondelpark. Iedereen die van buiten werken houdt kan dat meevieren. De eerste 3 (!) werkochtenden staan in het teken van het gezamenlijk snoeien (knotten) van de knotwilgen, het binden tot bossen en het vlechten van de wilgentenen. Iedereen is welkom op deze gezellige bijeenkomst, ook kinderen. Ervaring is niet nodig: er wordt uitleg gegeven door een deskundige.

Waar en wanneer

We verzamelen om 10 uur bij het houten hek van de Koeienweide. Voor koffie, thee en iets lekkers wordt gezorgd. Ook handschoenen, ladders en snoeigereedschap staan klaar, maar eigen materiaal meenemen kan natuurlijk ook.

Data: zaterdag 17, woensdag 21 en woensdag 28 februari.

Waarom wilgen knotten

Knotwilgen moeten eens in de 2 tot 4 jaar worden geknot. Wanneer je hier te lang mee wacht is de kans groter dat de bomen worden aangetast door de watermerkziekte. Een eenmaal geknotte boom moet je blijven knotten, anders worden de takken te zwaar en kan de boom uit elkaar vallen. Het knotten van wilgen kan het best gebeuren in de winter, voordat de sapstroom weer op gang komt.

De wilgentenen worden tot bossen gebonden die gebruikt worden als bescherming tegen het inzakken van de waterkant. Ook worden de wilgentenen gevlochten tot een natuurlijke tunnel.

De werkgroep Koeienweide Vondelpark

De knotdag wordt georganiseerd door de werkgroep Koeienweide Vondelpark van Natuur&Milieuteam Zuid. De werkgroep maakt zich sterk voor een natuurlijker en ecologisch gevarieerd Vondelpark.
Ongeveer 15 keer per jaar werkt een groep vrijwilligers op woensdagen of zaterdagen van 10.00 tot 12.30 uur aan het onderhoud van het natuureducatiepad op de Koeienweide: het C.W.F. Haakpad. De werkzaamheden variëren van maaien, zaaien, vijvers schoonmaken tot het knotten van wilgen en nestkastjes schoonmaken: licht werk dat makkelijk kan worden gedaan zonder speciale groenkennis of ervaring. Ook kinderen zijn van harte welkom. De werkochtenden worden begeleid door een enthousiaste ecoloog van het groenbeheer van het Vondelpark. Deze deskundige vertelt niet alleen wat er gedaan moet worden aan het pad, hij geeft ook veel interessante informatie over de aanwezige flora en fauna op de Koeienweide.

Andere werkdagen en meer informatie

Zie onze agenda of neem contact op met Simone of bel 06-205 396 29.

Gegevens

Datum:
woensdag 28 februari
Tijd:
10:00 - 12:30
Evenement Categorieën:
, , ,
Website:
https://nmtzuid.nl/agenda-item/werkochtend-koeienweide-vondelpark-3-2/

Organisator

Natuur&Milieuteam Zuid
Telefoon:
06-20539629 / 020-6628237
E-mail:
simone@nmtzuid.nl
Website:
https://nmtzuid.nl

Locatie

Koeienweide