Herfstkleur en rozengeur

Met verwondering lopen toeristen het Rosarium in. Eind oktober en dan nog zoveel rozen in bloei. Dit seizoen was uitzonderlijk goed voor de rozen en de meesten trotseren nu kranig regen, wind en kou. Sommige soorten voelen de herfst en anderen bloeien prima door en de aanwezige knoppen voorspellen nog een langdurige bloei.

In de dagelijkse werkochtenden wordt er lekker gewerkt in de rozentuin en momenteel, eind oktober zijn we bezig geweest met het bijplanten van rozen op plekken in de perken waar dat nodig is zodat we komend jaar weer van volle perken kunnen genieten.

Vier perken hebben inmiddels nieuwe grond gekregen voor een optimaal en goed begin en in november gaan we die beplanten met ieder 150 rozen, door vrijwilligers die dit al enkele jaren doen. Midden november zijn alle nieuwe rozen geplant en in de tweede helft van november worden de rozen nog aangeaard met humusrijke grond ter bescherming tegen de kou. De vrijwilligers Rosarium werken door tot en met 24 november 2018, komen daarna nog een paar keer bijeen in de schaftwagen op de werf en begin maart gaan we de rozentuin weer netjes maken in combinatie met een rozensnoeicursus.

Vrijwilligersborrel

Op zaterdag 17 november gaan we dit seizoen afsluiten met een vrijwilligersborrel in de middag, iedereen heeft een uitnodiging gehad. Anders even contact opnemen met secretariaat@vondelpark.com 

Vondelparkrozen te koop

De rozen die het moeilijk hebben gehad in de soms oude grond in vier perken zijn uitgegraven en de besten zijn in potten geplant met goede potgrond en voeding voor een beter leven ergens anders in Amsterdam. Deze rozen zoeken nieuwe huisvesting en kunnen voor vijf euro per stuk worden aangeschaft, echte Vondelparkrozen, ten bate van het vrijwilligerswerk, zie de foto met potten in de slider. Op de website kunt u ze bekijken met alle achtergrondinformatie.

De rode ‘Nina Weibull’ – http://vondelpark.com/perk38/ 

Gele kleur: ‘Friesia – http://vondelpark.com/perk51/ 

Lichtroze kleur: ‘Astrid Lindgren’ – http://vondelpark.com/perk39/  

Roze kleur: ‘Rosenfee’ – http://vondelpark.com/perk23/ 

Voor het balkon, geveltuin of in de tuin. Kom naar het Rosarium of in overleg aan te schaffen via het mailadres hartvoorhetvondelpark@gmail.com 

Herfst

Na de droge, hete en stoffige zomer is het nu een stemmig kleurige herfstperiode, soms mistige weides in de ochtend en ook prachtige goudgele zonsopgang, vooral voor vroege vogels.

Wilde rozen

Komend seizoen gaan we meer aandacht besteden aan de wilde rozen die vooral in de noordelijke rand van het Rosarium groeien. Kortgeleden zijn er nieuwe soorten geplant en vanaf mei zijn dat de eerste bloeiende rozen in de kleuren wit, roze, paars en geel, die meestal aangenaam geuren.

Een geschenk aan het park, een herinnering voor u zelf

U kunt dit jaar afronden met een uniek geschenk, een prachtige parkbank of een romantisch rozenperk doneren. Een exclusieve mogelijkheid om uw naam te verbinden aan dit prachtige park en vele hebben dat al gedaan. In het Rosarium staat een heel bijzondere bank, een monument, de grote halfronde Oprichtersbank. U kunt hier even stilstaan of zitten bij de namen van de oprichters van het Vondelpark, gegraveerd in deze bank, zij hebben de start in 1864 gemaakt en 90 jaar volgehouden en wij Amsterdammers nu, hebben de plicht dit vol te houden, de zorg voor dit unieke park.
Neem contact op met de voorzitter van de stichting, Moncef Beekhof, en uw wens wordt verwezenlijkt. Richt uw mail aan info@vondelpark.com

Tekst en foto’s Hans Homburg

Werkochtend Rosarium Vondelpark - 2150-20181005Vondelparkrozen - 2278-20181006Wilde roos hybride - 2406-20181009Theehybride Alexander - 2507-20181009Rhapsody in Blue - 2557-20181009André Brichet - 2600-20181009Grote speelweide - 2659-20181009Koeienweide - 2882-20181017Werkochtend Rosarium - 2953-20181017Werkochtend Rosarium - 3010-20181018Rozenbottels - 3520-20181027Indian summer in het Rosarium - 3665-20181027Rosarium - 3689-20181027Zochervijver - 3731-20181027