Kleurige herfst in oktober

De herfst begint het park al te kleuren en met een beetje heimwee denken we terug aan de lange warme zomer waarin we het 60-jarig jubileum van het Rosarium Vondelpark 1958 hebben gevierd.

Het weer is echt omgeslagen met lagere temperatuur, wind en soms wat regen. Daarentegen kunnen we ook weer prachtige regenbogen zien, verkleurde bladeren, paddenstoelen en rozenbottels in verschillende kleuren, die van de hondsroos in het foto-overzicht. 

Een goed toeristenseizoen waarbij het Vondelpark Informatie Punt weer goede diensten heeft geboden dankzij de vele vrijwilligers die er werken.

Rozen zijn doorzetters

Voor de rozen is het een uitstekend jaar. De rozen in het Rosarium hebben zich tijdens de hittegolf echt ingehouden, met de komst van lagere temperatuur en regen is de groei en bloei weer goed op gang gekomen en kunnen we nog tot in november genieten van onze mooie collectie rozen.

Voorbereiding seizoen 2019

Doel van onze rozentuin is dat we de collectie wisselen, e.e.a. afhankelijk van de levensduur en kwaliteit van het huidige sortiment. Deze maand gaan we 3 nieuwe soorten planten, Rosa ‘Hansestadt Rostock’ (ambergeel), Rosa ‘Oranjerie’, (oranje), Rosa ‘Gräfin Diama’ (rood en geurend), en een bestaande soort Rosa ‘Rosenfee’ vernieuwen (150 struiken).

Een tweede leven voor oude Vondelparkrozen

Vóór het planten gaan we de komende weken bestaande rozen uitgraven en planten in potten met verse goede grond en goede voeding. Dus we gooien geen oude planten weg, maar met een beetje moeite en kosten kunnen we er weer opnieuw van gaan genieten elders in Amsterdam of omstreken. Ten gunste van het vrijwilligerswerk vragen wij hiervoor €5/stuk en voor de vrijwilligers zijn ze gratis. We hebben de indruk dat het echt een succes aan het worden is, deze duurzame aanpak.

De geur van iepenbomen als Eau d’ Parfum

Als je eens vroeg in het park hebt gewandeld op een mooie zomerdag dan heb je het wel eens gezien of geroken, de door zonnestralen verwarmde bast van iepen, die een prettige geur verspreiden, als een damp, komend uit de bast en schors. Die geur is een bijzonder geschenk uit het Vondelpark en is sinds 14 september in een fraaie verpakking te koop. Lees dit nieuws in het vorige bericht vondelpark.com/2018/09/14/nieuw-eau-de-parfum-vanuit-het-vondelpark 

Rozenvoeding

Rozen groeien en bloeien bijna vanzelf zou je denken, maar onze gecultiveerde rozen, die 5 à 6 maanden doorbloeien, hebben echt tussentijds voeding nodig. Net als bij veel andere planten is dat een combinatie van stikstof, fosfor en kalium (NPK) plus nog andere stoffen zoals magnesium. Op de verpakking is dat aangegeven met de code NPK en dat betekend N=stikstof, P=fosfor en K=kalium. De naam POKON, het bekende voedingsmiddel voor kamerplanten is overigens ontstaan uit die 3 letters NPK vanaf circa 1929.

Een andere rozenvoeding is de zogenaamde ROOSVICEE sinds 1956, een siroop voor de mens gemaakt uit rozenbottels en boordevol vitaminen C.

Woensdag 3 oktober gaan we voor de derde keer een voedingsproduct, nu met een hoger percentage kalium in de perken strooien, DCM VIVIKALI® en dat heeft de code NK 2-20. 2% stikstof en 20% kaliumoxide.

Kalium is nodig voor het transport van voedingsstoffen (suikers en zetmeel) in de plant en maakt de plant beter bestand tegen de kou en vorst. Het kalium zorgt als zout in het celvocht dat de plant minder snel bevriest en in tuindersjargon wordt het ‘afgeharden’ genoemd voor de winter.

Rozentuin winterklaar maken

Zoals hierboven beschreven gaan we vanaf de tweede helft oktober zo’n 1.000 rozen planten als aanvulling in de bestaande perken en 4 perken vernieuwen. Vanaf begin november gaan we de rozenstruiken aanaarden met humusrijke grond, een extra bescherming tegen de winter. DCM VIVIMUS® voor heide, rhodo en alle zuurminnende planten. Tot en met 24 november wordt er nog dagelijks onderhoud uitgevoerd en we kunnen best nog vrijwilligers gebruiken, aanmelden via de website pagina Vrijwilligers of stuur een mail naar hartvoorhetvondelpark@gmail.com 

Vondelpark Informatie Punt (VIP) tot eind oktober open

Bezoek het VIP in oktober om de prachtige artikelen eens te bekijken en te kopen. Het houten speelgoed en andere houten artikelen zijn gemaakt van oud hout uit het Vondelpark, een extra aandenken. U vindt in de kiosk ook standaardwerken in boekvorm over de geschiedenis van het Vondelpark, leuke hebbedingetjes, T-shirts én er wordt natuurlijk informatie gegeven over het park. Of u koopt een plattegrond van het park. Voor de komende feestdagen is er echt iets moois te vinden.
Voor het seizoen 2019 kunt u zich al opgeven wanneer u ook eens in de kiosk wilt meehelpen. De kiosk gaat in maart-april weer open.
Stuur een mail aan Helena van Dun secretariaat@vondelpark.com … Dank!

Verslag Hans Homburg

Vrijwilligerswerk en doneren voor het VondelparkWerkochtend RosariumVrijwilligerswerk RosariumRosarium Vondelpark Amsterdam. Rosa 'Eliza'Rosarium Vondelpark Amsterdam - 19 september 2018Rosarium Vondelpark Amsterdam - 19 september 2018Rosariumvijver en Rosariumbrug Vondelpark Amsterdam - 19 september 2018Rosarium Vondelpark Amsterdam - Bottels van de hondsroos - Rosa canina - 1 oktober 2018Rosarium Vondelpark Amsterdam. Rosa 'Double Knock Out' - 1 oktober 2018Rosarium Vondelpark Amsterdam. Rosa 'Baseball' - 1 oktober 2018