Workshop rozen snoeien op 10 maart 2018

Workshop rozen snoeien 10 maart 2018 in het Rosarium Vondelpark Amsterdam

Met circa 20 personen hebben we vandaag 10 maart een serieuze start gemaakt in het rozenseizoen 2018 met de workshop rozen snoeien door Frans Neuman van Belle Epoque Rozenkwekerij uit Aalsmeer, die samen met zijn vrouw Bernadette, de kennis van rozenverzorging aan ons hebben overgebracht. Frans werkt al 28 jaar in het rozenvak en vertelt met kennis en enthousiasme over rozen en hoe je die het beste kan behandelen: snoeien en voeden.

Heeft u deze workshop gemist? Voor zaterdag 17 maart kunt u zich nog inschrijven voor een workshop op de Rozenkwekerij te Aalsmeer, zie www.belle-epoque.nl/informatie/snoeicursus-workshop-rozen-snoeien

Op donderdag 1 maart j.l. hebben we een Vrijwilligers informatieavond gehouden waarbij informatie werd gegeven over het werken in het Vondelpark Informatie Punt door Helena van Dun, informatie over het werken in het Rosarium door Gon en Hans en Hans de Bruin gaf informatie over de mogelijkheden een parkbank te doneren (inclusief een op schaal uitgevoerde replica van uw bank). Verschillende vrijwilligers hebben zich toen opgegeven en er is zelfs een rozenperk geadopteerd. Een geslaagde avond in het gebouw van Parkbeheer.

Hoewel de feitelijke start in de rozentuin op woensdag 7 maart was met het uitgraven van Rosa ‘Sally Holmes’ en gelijk verpotten van goede planten, donderdag de Rosa ‘Erotika’ uitgraven en gelijk een voorraad nieuwe potgrond gehaald bij Tuincentrum Osdorp, de rozen werden tijdelijk ingekuild bij regenachtig weer. Deze rozen werden op de zonnige vrijdag in potten geplant door 2 doorzetters.

Na het welkomstwoord van Hans richting de workshop deelnemers en uitleg aan de nieuwe vrijwilligers waar we al vier jaar mee bezig zijn, ook al weer een vierde workshop rozen snoeien. Het blijft een ontdekking en veelal een verrassing in de behandeling die de rozen elk voorjaar te wachten staat. Er is groot verschil in de verschillende perken die soms uitbundig zijn uitgegroeid met stevige takken, knoppen of al jong blad of struiken die weer laag zijn gebleven.

Na de eerste uitleg demonstreerde Frans in verschillende perken hoe je de struiken benadert en de strategie in woorden omzet in daden. In deze periode zie je ook met geoefend oog welke takken en op welke hoogte er gesnoeid mag of moet worden om te zorgen dat de struiken weer van onderaf bladerrijk gaan groeien en later bloeien.

Ook uitleg gegeven hoe je een snoeischaar onderhoud, uit elkaar haalt, reinigen, smeren en monteren, in circa 10 minuten en dat is na te lezen op de website van de Nederlandse Rozenvereniging www.rozenvereniging.nl

Zeker 20 perken zijn onderhanden genomen inclusief het afvoeren van de honderden takken. Heerlijk gewerkt bij erg goed weer en je zag het ijs in de naastliggende Rosariumvijver smelten en de ooievaars overvliegen en hoorde het klepperen op het nest op de Schapenweide. Ook dank aan parkbeheer die heeft meegeholpen met de aan- en afvoer van spullen.

Hoe verder?

Afhankelijk van de weersgesteldheid gaan we komende week verder met het snoeien en inmiddels ligt er een voorraad rozen gereed om te planten, bijplanten in bestaande perken. We zijn blij dat er nieuwe vrijwilligers komen meehelpen om het Rosarium weer nieuwe energie te geven, zodat we het 60-jarig bestaan van deze prachtige tuin met plezier en trots kunnen vieren dit voorjaar, zomer en najaar, toegespitst op zondag 1 juli 2018, de viering van het diamanten jubileum met een Educatieve Rozenmarkt.

Op de pagina Vrijwilligers kunt u zich ook opgeven voor verschillende activiteiten in het park www.vondelpark.com/word-actief

Het was een heel mooie en productieve dag met dank aan de aanwezigen en Frans Neuman voor zijn leerzame uiteenzettingen. Nieuwe kennis en energie om de rozentuin richting ontluikende lente en uitbundige zomer te brengen. Maak het zelf mee, kom meewerken en verwonder u over de kracht van rozen.

Verslag Hans Homburg

Workshop rozen snoeien door Frans Neuman van Belle Epoque Rozenkwekerij - 10 maart 2018Workshop rozen snoeien door Frans Neuman van Belle Epoque Rozenkwekerij - 6709-20180310