Koffie in de keet op 6 januari 2018

Vandaag hadden we “Koffie in de keet”, verplaatst in verband met het koele weer, naar de kantine van Werfbeheer met dank aan Ton, de medewerker van Parkbeheer die vandaag met 2 uitzendkrachten het park schoon heeft gemaakt.
Dit koffie en thee drinken, met gebak van Eliza (met hazelnoten uit het park), appelgebak van Gon en koekjes van Margreet, was een mooi moment om weer eens even met elkaar over de start van het vrijwilligersseizoen te praten ten aanzien van de kiosk Vondelpark Informatie Punt waar vorig jaar zo’n 40.000 mensen een vraag konden stellen en het Rosarium. Helena van Dun, coördinator vrijwilligers en artikelen van en voor de kiosk was er natuurlijk ook bij en Marie-Christine Schoordijk, secretaris van de Stichting Hart voor het Vondelpark. Hans de Bruin, sinds november 2017 algemeen bestuurslid bij de stichting, sprak als eerste, Gon stelde de vier nieuw te planten rozen voor; Alexander (ooit gekweekt voor de Floriade Amstelpark in 1972, André le Nôtre genoemd naar een Franse tuinarchitect (1613-1700), Heidefeuer en Margaret Merril. Stuk voor stuk, goed geurige en kleurige (deels) grootbloemige rozen die de rozentuin een meerwaarde zullen geven en Hans vertelde in een uitdijende notendop het programma tot 1 juli met zijsprongetjes richting de 35e herdenking op 20 augustus bij het beeld Mama Baranka ter nagedachtenis van Kerwin Lucas die als 15 jarige jongen op tragische wijze aan zijn verwondingen overleed.

Hans gaat maandelijks “Natuur-historische wandelingen” en workshops “Tekenen in het Vondelpark” geven vanaf februari a.s. voor het IVN Amsterdam, een vrijwilligersvereniging die zich inzet om mens en natuur dichter bij elkaar te brengen, het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Zie voor meer informatie www.ivn.nl/afdeling/ivn-natuur-in-amsterdam

Ook Daniël Kropveld, voorzitter a.i. sinds november afgelopen jaar, van de Vereniging Vrienden van het Vondelpark, was bij de 20 aanwezigen. Hij werkt ook als vrijwilliger in het park als natuurgids op de Koeienweide en al enige jaren, ik bedoel tien jaren! initiatiefnemer van de “begeleiding paddentrek” is, dat wil zeggen dat hij zelf en met een groep vrijwilligers de kikkers, padden en kleine watersalamanders “redt van het platrijden”, door deze over de drukke fietspaden te laten transporteren naar de veilige sloten en weilanden in het park, zie het laatste verslag op www.hetvondelpark.net/Natuur/Paddentrek2017

De rozen die als eerste activiteit worden uitgegraven hebben hun best gedaan, maar hadden moeite om zich goed verder te ontwikkelen. Met eerbied gaan we deze rozen uitgraven en een nieuw leven schenken in een pot met nieuwe aarde en voedingsstoffen. De Engelsen noemen een kwekerij veelal een “Nursery” en wij maken er een “Recovery Room” activiteit van, met een verse herstelbodem om ze op adem te laten komen en zullen daardoor best weer mooi gaan bloeien, die garantie wordt gegeven, voor Amsterdammers met “Hart voor het Vondelpark” en die daar ook iets voor over hebben. Het gaat om de grootbloemige dieprode Erotika, de witbloemige charmante Sally Holmes, de tweekleurige en betoverende Double Delight en de romantisch roze Colette uit Frankrijk. Het ene perk waar we vorig jaar verschillende rozen hebben geplant, onze eerste “Recovery room 73” gaan we ook selectief en helemaal uitgraven. We beginnen hiermee zodra het weer het toelaat ergens vanaf februari.

Woensdag 7 maart is de officiële start voor het vrijwilligerswerk in het Rosarium, maar net als vorig jaar kunnen we daar van afwijken en eerder beginnen als het weer dat toelaat. We hebben de uitdaging om ruim 1.000 rozenplanten in de perken te graven en hoe eerder dat gebeurd hoe beter. Opgeven als meewerkend vrijwilliger is een goed idee en dat kan bij Gon Homburg via email hartvoorhetvondelpark@gmail.com

Zaterdag 10 maart gaan we weer een rozensnoeicursus organiseren van 10 tot circa 16 uur en binnenkort gaan we het programma doorspreken met Frans Neuman van Belle Epoque Rozenkweker uit Aalsmeer. Deze keer opereren we alleen in de buitenlucht, in het Rosarium Vondelpark en gaan daar de theorie en de praktijk vorm geven met gescherpte snoeischaren. Meer over het programma en de inschrijving volgt binnenkort.

Zaterdag 31 maart, net voor de Paasdagen gaat de kiosk Vondelpark Informatie Punt open en rekenen weer op veel medewerking van vrijwilligers en ondernemers die dit initiatief afgelopen jaar ook zo warm ondersteund hebben en met veel inzet is dit allemaal gerealiseerd, elke dag open! in een prettig rooster per halve dag. Opgeven als toekomstige gastvrouw of gastheer kunt u doen bij Helena van Dun via secretariaal@vondelpark.nl

Maart en april zijn de eerste belangrijke maanden dat de rozen en het gehele perk een verzorging ondergaan; bijplanten, snoeien, bemesten en schoffelen. Vele handen maken licht werk, dus wanneer u tijd en zin heeft, bent u van harte welkom, het zijn ook úw rozen, in dit openbaar rosarium.
Dit lijkt ook de geschiktste periode dat Parkbeheer van Stadsdeel Zuid, in 40 rozenperken standaards gaat plaatsen met tijdelijke roosnaamborden (door de stichting) met informatie over de rozen en of het perk nog te adopteren is. Feit is dat de rozen ná adoptie vaak veel beter gaan bloeien!

Mei en juni komen de rozen in blad en bloem en dat wordt een dankbare periode om hier te werken met groeiend lentegevoel en zicht op de zomer. Opgeven kan via het formulier op de pagina Vrijwilligers.

Opening Rozenseizoen Vondelpark – 60-jarig diamanten jubileum van de rozentuin

Zondag 1 juli wordt een topdag, dan vieren wij de Opening Rozenseizoen Vondelpark én het 60-jarig bestaan van deze unieke rozentuin. We hebben het Parkbeheer-management van Stadsdeel Zuid gevraagd om hieraan mee te werken en hopen binnenkort een positief klinkend antwoord te krijgen.

Tijdens de “koffie” werden er ook inspirerende ideeën geopperd zoals, muzikale aandacht, informatie bij de toegangen, promotiemateriaal; we gaan er mee aan de slag. Vóór de koffie nog even door het Rosarium gelopen en sommige rozen bloeien en Marie Pavie heeft gewonnen, echt niet te geloven wat een doorzetters. Verderop in het park langs de Zochervijver bloeien de bijna lichtgevende Winterakonieten al weer als eerste echte lentebodes, zie de bijgaande foto.

De volgende “Koffie in de keet” is op zaterdag 10 februari vanaf 10:30 uur. Tot ziens.

Verslag Hans Homburg