Tuin van Amsterdam

Gisteren en vandaag was het fris en erg wisselvallig en soms een bui. Toch overheerste de zon en er zijn best veel (on)kruiden verplaatst uit de rozenperken. De Japanse duizendknoop ingeperkt in de rand van het Rosarium bij de Magnolia’s, want die gaat plaatsmaken voor een aanvulling rozen. Nog 5 perken te gaan en we hebben dan alle 63 perken onder handen genomen na het snoeien, planten en bemesten, het (on)kruid vrij maken en cultiveren. Vandaag gewerkt met Margreet, Johanna, Annelies, Liesbeth, Eliza, Patrick, Annemarieke en Gon.
De echte lentebloeiers met uitzondering van de tulpen zijn uitgebloeid en de voorjaarsbloemen nemen het over en tonen hun pracht, zoals de Wilde- of Vaste Judaspenning – Lunaria rediviva, met een echt groen hartvormig blad. Het is één enkel voorbeeld, er bloeien al zoveel bloemen en het wordt alsmaar meer. Ook de bomen staan nog in bloei of gaan nog bloeien en zij worden steeds groener en voller in blad. Vogels zijn druk met nestbouw voor de maand mei; dit deel in Amsterdam Zuid is nog steeds een mooie ‘Tuin van Amsterdam’.

Vanwege de laatste kou zijn de rozen wat gaan remmen, maar in enkele perken zie je al flinke knopvorming, de Rosa ‘Marie Pavie’ is het verst. In bijna alle perken goede bladgroei met soms lange scheuten. De heggetjes zijn plotseling groen uitgelopen en de bomen komen opvallend goed in het blad, behalve de beuken. Mooi zijn de vele iepen in het park die beginnen met op blaadjes lijkende zaden en daarna komt het echte blad. Een eerste Bruine kikker sprong uit een rozenperk richting Bruine beuken.

Het Vondelpark Informatie Punt is nu een week open, alle bomen die geplant zouden worden staan in de grond, het baggerwerk is klaar en de gazons zijn op vele plekken hersteld en zien er weer keurig uit. Je zou kunnen zeggen een prachtig jaargetij met het frisse groen en vele bloemkleuren, terwijl de rozen vanaf half mei iets super moois gaan tonen, hoe kan het anders als de ‘Koningin der bloemen’.

Voor de liefhebbers van rozen hebben we nog prachtige echte Vondelparkrozen in de aanbieding voor 5 euro zolang de voorraad strekt, informatie bij Gon Homburg via email hartvoorhetvondelpark@gmail.com

Verslag Hans Homburg

6606-20170418 - Wilde Judaspenning6628-20170418 - Wilde JudaspenningPrieel-iep - 6762-20170418Rosa Marie Pavie - 6838-20170418Werkochtend Rosarium - 6857-20170419Bruine kikker in het Rosarium - 6871-20170419Rosariumvijver met de fonteinen - 6863-20170419