Rosarium Winschoten

Op uitnodiging van Frans Neuman maakten Gon en ik een rozenkeuring mee op woensdag 20 juli 2016 in het Rosarium Winschoten in de gemeente Oldambt. We hadden al iets over dit Rosarium gehoord en gelezen, nu een echt bezoek aan dit Rosarium. Een bezichtiging mét een leerzame rozenkeuring meegemaakt, georganiseerd door de gemeente Oldambt. Met een goede beschrijving van een rozentuin kom je ver, het beleven van rozengeur, de intensieve rozenkleur en vorm, kan alleen ter plekke.

Het Rosarium is onderdeel van het grote openbare Stadspark van Winschoten en telt 320 rozensoorten met ruim 20.000 rozenstruiken. Geplant in verschillende perkvormen, vierkant, rechthoekig en ook zeshoekig. Er is een royale rozentunnel of pergola gebouwd en er staan rozenzuilen voor de klimrozen. Net als in het Westbroekpark in Den Haag loop je over het gazon langs de rozenperken. Een fontein, sculptures, beelden en een prachtig Rozenpaviljoen met groot terras maken hier een heel aantrekkelijk Rosarium van.

Dit Rosarium is in 1967 aangelegd om het ‘eindproduct’ van de roos te tonen aan de bewoners en bezoekers, omdat er in de omgeving bedrijven actief waren én zijn, die de zogeheten ‘onderstammen’ voor de gecultiveerde rozen kweken die over de gehele wereld geëxporteerd worden.

In binnen- en buitenland worden per jaar heel veel nieuwe rozen gekweekt en er zijn in Nederland vier grote rozentuinen waar periodiek rozenkeuringen worden uitgevoerd; Westbroekpark in Den Haag, Rosarium Winschoten, Rosarium Boskoop en de Rozenhof in Lottum. Deze keuringen hebben tot doel dat de rozen van goede kwaliteit hun weg vinden naar consumenten of gemeenten. Vanaf aanlevering van een nieuwe roos door de kweker aan zo’n rozentuin, een traject van 3 keuringsjaren met 4 keuringen per jaar, uitgevoerd door een groep mensen met gedegen rozenkennis, wordt het aanbod nieuwe rozen beoordeeld en vastgelegd. Vanaf 2013 krijgt een roos na goed gevolg van het keuringstraject het kwaliteitskeurmerk ‘Excellence Rose’, voorheen was deze naam ‘Toproos’.

De keuring van de rozenplant gaat in op alle aspecten van de plant: algemene indruk, bloem, gezondheid en geur. Best een uitgebreide taak om vandaag 63 rozenstruiken te keuren. Vergelijkbaar met al onze perken in Amsterdam keuren. De keuring werd uitgevoerd door 8 rozenexperts en 4 dames die aanvullend de geur-keuring deden, een rozenexamen van anderhalf uur rond de 30 graden Celsius. De te keuren perken waren handig gemarkeerd met bamboe-stokken.

Voor ons een ontspannen rondwandeling met verschillende ontdekkingen, zoals de Rosa ‘Sirius’ die in het Westbroekpark de prijs Gouden Roos van Den Haag 2016 had gewonnen en gewoon hier ter keuring was opgenomen, de roos ‘Reine des Parfums’, een prachtige rode roos die de geur-rijkste was met een 10. Na de verrassende informatie vooraf dat hier de Rosa ‘Amsterdam’ staat, gekweekt door Verschuren in 1972 en hier in 2015 werd geplant, wil je haar graag ontmoeten. Wij zagen nette rode bloemen, maar helaas groeide er ook meeldauw mee op de bladeren, tja, dat kan gebeuren. Daardoor viel dit ‘Amsterdamse’ perk, gelukkig als enige met dit aspect, wel een beetje op, ondanks het feit dat zij niet op de officiële keuringslijst stond. We hoorden zachtjes van een expert; “fors terugsnoeien en nieuwe kans geven”. De grootbloemige Rosa ‘Winschoten’ zag er veel beter uit. Verder verschillende meerkleurige grootbloemige rozen en miniatuurrozen gezien.
Vanaf de ontvangst door Bert Reinders, coördinator Rosarium van de gemeente Oldambt, tot het eind een zeer geslaagde middag waarbij we inzicht hebben gekregen over rozenkeuringen en het reguliere onderhoud van een groot Rosarium dat al 49 jaar bestaat en uitkijkt naar het Gouden Jubileum. Het was een mooie en gezellige dag.

Rozen die wij hier tegenkwamen die ook in het Rosarium Vondelpark staan zijn: Amstelveen, Apricot Queen Elizabeth, Astrid Lindgren, Baseball, Cera, Cricket, Diamant, Diamand Border, Eliza, Jacky’s Favorite, Kent, Marathon, Marie Pavie, Nina Weibull, Sally Holmes, Tapis Volant en The Fairy.

Verslag Hans Homburg

Rosarium Winschoten - rozenexperts doen de rozenkeuring op 20 juli 2016Rosarium Winschoten - 20 juli 2016Rosarium Winschoten - 20 juli 2016Rosarium Winschoten - Rosa Lasting Beauty - 20 juli 2016Rosarium Winschoten - rozenkeuring op 20 juli 2016Rosarium Winschoten - 20 juli 2016Rosarium Winschoten - Rosa Sunstar - 20 juli 2016Rosarium Winschoten - Rosa Blauwe stad - 20 juli 2016Rosarium Winschoten - Rosa Westzeit - 20 juli 2016Rosarium Winschoten - rozenkeuring - 20 juli 2016Rosarium Winschoten - Rosa Winschoten - 20 juli 2016Rosarium Winschoten - Pergola en zuilen - 20 juli 2016Rosarium Winschoten - Fontein en Takkenvrouw - 20 juli 2016Rosarium Winschoten - Rosa Broceliande - 20 juli 2016Rosarium Winschoten - Rosa Sirius - 20 juli 2016Rosarium Winschoten - Rosa Sirius - 20 juli 2016Rosarium Winschoten - Rosa Sirius - 20 juli 2016Rosarium Winschoten - Rosa Maxi Vita - 20 juli 2016Rosarium Winschoten - Rosa Crecendo - 20 juli 2016Rosarium Winschoten - rozenkeuring en het kunstwerk Help - 20 juli 2016Rosarium Winschoten - Rosa Grafin Diana - 20 juli 2016Rosarium Winschoten - rozenkeuring - 20 juli 2016Rosarium Winschoten - Rosa Reine des Parfums - 20 juli 2016Rosarium Winschoten - Rosa Gorgeous Paramont - 20 juli 2016Rosarium Winschoten - Rosa Gorgeous Paramont - 20 juli 2016Rosarium Winschoten - Rosa Gorgeous Paramont - 20 juli 2016Rosarium Winschoten - Rosa Sunny Sky en het beeld Bourgondische Titaan - 20 juli 2016Rosarium Winschoten - Rosa Sunny Sky - 20 juli 2016Rosarium Winschoten - Bourgondische Titaan - 20 juli 2016Rosarium Winschoten - Fontein, Takkenvrouw en De Roos - 20 juli 2016Rosarium Winschoten - Het Rozenpaviljoen binnen met glasdecoratie - 20 juli 2016