Westbroekpark – Dag van de Roos

Na de opening van het rozenseizoen in het Rosarium Vondelpark op 3 juli was het op zondag 10 juli 2016 dé Dag van de Roos in het Westbroekpark in Den Haag. Met de trein vanaf Amsterdam Station Zuid naar Den Haag CS en met tram 9 een halte ná die van Madurodam naar de halte Nieuwe Duinweg. Vandaar linksaf de Nieuwe Duinweg een stukje ingelopen, eerste straat links de Kapelweg in en je staat bij het hek van het Westbroekpark, Rosarium Westbroekpark.

De Roos van het Westbroekpark in Den Haag

Gon en ik waren een beetje voorbereid op dit bezoek en liepen vol verwachting over het gras het eerste veld op, de Voorhof, met veel driehoekige perken in het gazon. Je ziet het niet direct, maar de zes driehoekige perken maken als je de plattegrond bekijkt één grote zeshoek. We werden ontvangen door Mariette Edelman die hier zoveel jaren heeft gewerkt en ons graag vertelde over deze unieke rozentuin waar zij zo bij betrokken én terecht trots op is. Kort daarop maakten we kennis met de ‘tuinbaas’ van de gemeente Den Haag, Ed Vreeken en liepen hierdoor een zeer informatieve en leerzame rondleiding met z’n vieren.

Hoogtepunt was de bezichtiging van de Gouden Roos van Den Haag 2016, de Rosa ‘Sirius’. Kweker Tantau uit Duitsland was de gelukkige. Op donderdag 7 juli werden de keuringen van de rozen uitgevoerd en deze Sirius had de perfecte uitstraling in vorm en kleur. Het goed gevulde bed rozen was vrij laat in bloei gekomen, zij hadden de regenbuien goed doorstaan, hadden mooie groene bladeren; in topconditie op het juiste moment. Een gouden naambord en de Haagse vlag in top markeerde het rozenperk 316 op het Panoramahof. Niet alleen een prestatie van de kwekers en rozenleveranciers, ook het resultaat van het perk-onderhoud door de gemeente, ondersteund door vrijwilligers, zag er goed verzorgd uit. Dat onderhoud hier geldt voor ruim 350 rozensoorten en overige beplanting. Indrukwekkende park & tuinkunst, in één woord: GEWELDIG.

De publieksprijs ging naar Rosa ‘Eye of the Tiger’ van kweker Chris Warner uit Engeland en deze rozen stonden in perk 345. Aan deze trosroos een opvallende extra veelkleurigheid tijdens de bloeiperiode. De geurprijs ging naar Rosa ‘Naomi’ van kweker Poulsen uit Denemarken in perk 626. Alle Gouden Rozen zijn bewaard gebleven en je kan een wandeling in de tijd maken vanaf 1961 Super Star, ja zelfs in 1980 Amsterdam én enkele Gouden Rozen die nu ook in ons Vondelpark staan: Amber Queen (1991), Sun Tan (1996), Warm Wishes (1997) en Jacky’s Favorite (2004), tot en met Elaine Paige uit 2015.

Het evenement werd werd georganiseerd door de Gemeente Den Haag, de Nederlandse Rozenvereniging, Groei & Bloei en Art&Jazz. Attractief en gezellig met een workshop schilderen voor kinderen, bloemschikken, kraampjes voor natuureducatie, rozen, live muziek, een imker, een terrasje voor een hapje en drankje en je kon producten kopen voor het rozenonderhoud én rozen van Belle Epoque Rozenkwekerij. Frans en Bernadette Neuman liepen een rondleiding met ons in de namiddag. Het Westbroekpark heeft ook een uitgebreide collectie klim- of leirozen tegen mooi opgesteld hekwerk en vooral de taps toelopende ronde rozenzuilen toonden de rozen werkelijk prachtig aan alle kanten. Ook de moderne en ingenieuze zonnewijzer staat hier al 25 jaar, een geschenk van de Nederlandse Rozenvereniging die toen 25 jaar bestond (1991). Verbindt de 2 schaduwpunten op de bestrating met elkaar door een denkbeeldige lijn en je komt uit ‘bij de tijd’ of het actuele ‘rozentijdperk’ verderop.

Wat opviel was de inpassing van de rozenperken in een mooi aangelegde omgeving van bloemborders, heesters en bomen. Het park met grote speelweide (momenteel met De Parade) werd in 1925 aangelegd. Een Uitzichtpunt bovenop een oude bunker en een permanente expositie van beelden in het hele park. Deze keer een uitgebreide fotoreportage van dit unieke park met mooie doorkijkjes alsof je in het Vondelpark loopt. Een kleurrijke plant was het Kattenkruid. De rozentuin is in 1961 aangelegd.
Er werden ook beeldenwandelingen verzorgd vandaag en er is een mooi boekje uitgegeven over de beeldenwandeling Westbroekpark. Meer informatie over de beeldenwandeling op de website.

We waren erg onder de indruk van dit grote en prachtige rosarium; een aanbeveling hierbij om deze rozentuin te bezoeken. Informatie over het Rosarium Westbroekpark vindt u op www.denhaag.nl

Het Westbroekpark heeft de ‘Award of Garden Excellence 2006’ ontvangen van de ‘World Federation of Rose Societies’ en deze kroon op het werk is vereeuwigd met een plaquette in de Patiohof. 10 jaar later kunnen alle mensen die het park in deze conditie hebben gehouden deze prijs nog absoluut trots koesteren. Wij hebben er van genoten.

Verslag Hans Homburg

Westbroekpark in de Voorhof - 10 juli 2016Westbroekpark in de Voorhof - 10 juli 2016Rosarium Westbroekpark in Den Haag - 10 juli 2016Rosarium Westbroekpark in Den Haag - 10 juli 2016Rosarium Westbroekpark in Den Haag - 10 juli 2016Rosarium Westbroekpark in Den Haag - 10 juli 2016Rosarium Westbroekpark in Den Haag - 10 juli 2016Rosarium Westbroekpark in Den Haag - 10 juli 2016Rosarium Westbroekpark in Den Haag - 10 juli 2016Rosarium Westbroekpark in Den Haag - 10 juli 2016Rosarium Westbroekpark in Den Haag - 10 juli 2016Rosarium Westbroekpark in Den Haag - 10 juli 2016Rosarium Westbroekpark in Den Haag - 10 juli 2016Rosarium Westbroekpark in Den Haag - 10 juli 2016Rosarium Westbroekpark in Den Haag - 10 juli 2016Rosarium Westbroekpark in Den Haag - 10 juli 2016Rosarium Westbroekpark in Den Haag - 10 juli 2016Rosarium Westbroekpark in Den Haag - 10 juli 2016Rosarium Westbroekpark in Den Haag - 10 juli 2016Rosarium Westbroekpark in Den Haag - 10 juli 2016Rosarium Westbroekpark in Den Haag - 10 juli 2016Rosarium Westbroekpark in Den Haag - 10 juli 2016Rosarium Westbroekpark in Den Haag - 10 juli 2016Rosarium Westbroekpark in Den Haag - 10 juli 2016Rosarium Westbroekpark in Den Haag - 10 juli 2016Rosarium Westbroekpark in Den Haag - 10 juli 2016Rosarium Westbroekpark in Den Haag - 10 juli 2016Rosarium Westbroekpark in Den Haag - 10 juli 2016Rosarium Westbroekpark in Den Haag - 10 juli 2016Rosarium Westbroekpark in Den Haag - 10 juli 2016Rosarium Westbroekpark in Den Haag - 10 juli 2016Rosarium Westbroekpark in Den Haag - 10 juli 2016