Ooievaars Vondelpark geringd

Vandaag 18 juni 2015 was het zover. De drie ooievaars-jongen van het Vondelpark werden geringd, gewogen, gemeten en kregen hun namen. Om het een officieel tintje te geven waren prinses Marilène en haar dochter Fee aanwezig en andere schoolkinderen. De voorbereidingen waren getroffen door de afdeling parkbeheer, de coördinator van Ooievaar020 Mat Janssen en de ‘ringer’ van het Ooievaars-project Midden-Nederland, Engbert van Oort.

Met een hoogwerker, gesponsord door stichting Hart voor het Vondelpark, werden de drie jongen uit het nest gehaald. Moeder vond het maar niets, vloog tijdig van het nest en ging eerst in een hoge populier aan de rand van de weide zitten en vloog later verder weg. De jongen werden in tassen naar beneden gebracht en daar in het gras gelegd. Ze bleven doodstil liggen en lieten alles met zich doen. Ze kregen elk een ring om de linkerpoot, de snavels en vleugels werden gemeten en de vogels gewogen (gemiddeld 3,2 kg). Ze mochten ook even geaaid worden voordat zij weer naar boven in hun nest gebracht werden.

Als de heer Van Oort weer naar beneden is gekomen, mogen Fee en de andere schoolkinderen de namen zeggen. Zij kregen de namen: Fred, Molly en Donna. Het was een gezellige bijeenkomst met veel aandacht van de pers.

Iedereen bedankt en nu maar volgen hoe zij na hun fladder-oefeningen het nest over een poosje gaan verlaten.

Verslag: Hans en Gon.

Medewerkers beheer Vondelpark en Engbert van OortDrie jonge ooievaars opgehaald met behulp van hoogwerkerDe ring voor ooievaar FredOoievaar Fred wordt geringdGeringd op het nest met vader ooievaarVader ooievaar verzorgde het eten